Zoran Ćopić planirao tražiti novac od Severine?

Objavljeno: 11. 4. 2012

Zoran Ćopić, koji je optužen za pranje novca od trgovine drogom narko-bosa Darka Šarića, nakon što je zapao u dugove u aprilu prošle godine namjeravao je da traži novac od muzičke zvijezde Severine Vučković iz Hrvatske.

Ovo se u petak čulo u banjalučkom Okružnom sudu iz snimljenih telefonskih razgovora između Ćopića i bivšeg direktora Fabrike šećera u Bijeljini Bojana Mrđena, sina Ljube Mrđena, koji je osuđen u ovom predmetu. Ti razgovori su preslušavani na nastavku suđenja Ćopiću i direktoru njegovog preduzeća “Aviorent” Dragi Nižolu, piše “Glas Srpske”.

U jednom od razgovora Ćopić je kazao Bojanu Mrđenu da će tražiti novac od Severine i njenog menadžera, jer im je on ranije pomogao za snimanje spota. Ćopić je kazao Mrđenu: Dao sam im nekada za spot 40.000 maraka kad im je bilo najpotrebnije, valjda će biti ljudi.

Komentarišući razgovore između Ljube i Bojana Mrđena sa Damirom Pejakovićem iz Zemljoradniče zadruge “Jankovci” specijalni tužilac RS Slobodan Ćelić kazao je da se vidi da su oni sve više isključivali Ćopića iz priče u vezi sa privatizacijom šećerane u Bijeljini. Ćelić je ranije objasnio da su ZZ “Jankovci” putem banjalučkog “Agrokopa” uložili šest miliona maraka u Fabriku šećera u Bijeljini i da im je bio cilj da se akcije šećerane upišu u vlasništvo “Agrokopa”. Ćelić je rekao da je oko upisa akcija bilo problema, a da je odnos Ćopića i partnera bio narušen.

Iz razgovora Bojana i Ljube Mrđena s Pejakovićem čulo se da Pejaković krivi Ćopića za neuspjehe. Pejaković je u jednom razgovoru rekao Bojanu: Reci onome kretenu da se sakrije u mišiju rupu, da ništa ne radi. On je kriv za sve. Ćelić je objasnio da je postojao problem i to što Ćopić i “Agrokop” nisu platili revizora koji je uradio reviziju u šećerani. Iz razgovora Ljube Mrđena sa stečajnim upravnikom u Fabrici šećera u Bijeljini Mladenom Košutićem čulo se da je fabrika u dugovima, da je isključena struja, a revizor hoće da povuče svoj izvještaj. Košutić je u jednom razgovoru kazao Mrđenu: De vidi s ovim da plate revizora da ne bi povukao izvještaj. Košutić je obavijestio Mrđena da su se, kako je rekao, “ovi iz Sarajeva” interesovali zašto akcije šećerane nisu upisane u vlasništvo i kakva je uloga Ćopića u tome.

Tužilac Ćelić je pojasnio da se za to interesovala Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Ćopić je na to prigovorio i kazao da nije u pitanju SIPA, već novinari iz Sarajeva iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Ćelić mu je odgovorio da jeste i to tačno, ali da on ima dokaze da je SIPA tražila takve informacije i istraživala privatizaciju šećerane.

Branilac optuženog Drage Nižola advokat Živko Bojić prigovorio je slušanju telefonskih razgovora Bojana i Ljube Mrđena i Mladena Košutića. On smatra da ti razgovori ne mogu biti dokaz, jer nemaju veze s vremenom počinjenog krivičnog djela navedenom u optužnici, a ni sa optuženima.

Ćelić je kazao da su oni osumnjičeni i da imaju veze, a poslije toga je sudsko vijeće, kojem je predsjedavala sudija Olga Malešević, prekinulo suđenje i odluku o prigovoru donijeće do sljedećeg ročišta.

Optužnica tereti Ćopića da je oprao veću količinu novca koji je stečen od prodaje droge narko-bosa Darka Šarića iz Srbije. Navodi se da je to učinio od 2008. pa do polovine 2010. godine, udruženo sa više lica, među kojima su Ljubo Mrđen i Nižol, putem of-šor kompanija i banaka kroz privredne tokove Srpske i Srbije. Taj novac je upotrijebljen i za pokretanje Fabrike šećera u Bijeljini, čiji je većinski vlasnik postao Ćopić. Mrđen je priznao krivicu i osuđen je na šest mjeseci zatvora. Zoranu Ćopiću je odlukom suda zbog ovog krivičnog postupka blokirana imovina vrijedna više od 20 miliona maraka.

Specijalni tužilac RS Slobodan Ćelić kazao je na suđenju Zoranu Ćopiću i Dragi Nižolu da se u okviru predmeta protiv njih vodi istraga protiv još nekoliko osoba.

Kazao je da se istraga vodi protiv bivšeg direktora šećerane u Bijeljini Bojana Mrđena, bivšeg stečajnog upravnika u šećerani Mladena Košutića i nekadašnjeg šefa računovodstva šećerane Slobodana Ilića. Objasnio je da se oni sumnjiče za pomaganje u pranju novca. Kazao je da je u ovom slučaju osumnjičen i Damir Pejaković iz ZZ “Jankovci”.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi