Rene Dosije: Svaki predsjednik troši više od prethodnog

Objavljeno: 10. 2. 2012

Poslanik socijalističke partije u francuskom parlamentu Rene Dosije pet godina je istraživao kako zvaničnici, uključujući i predsjednika, troše državni novac i došao do zaključka da svaki novi troši više od prethodnog.

Sarkozi i Širak

U ovo istraživanje Dosije je otkrio da su troškovi za “garden parti” u Jelisejskoj palati 14. jula 2008. godine iznosili 475.523 evra za 7.050 zvanica.

Nikola Sarkozi je odlučio da zbog ekonomičnosti ukine “Garden parti”, ali ipak postoji privatni prijem.

Problem je u tome što za razliku Žaka Širaka, koji je bio primoran da manje troši na reprezentaciju, Nikola Sarkozi manje vidljivo troši novac ali troši više. Tako on putuje dva puta više od svog prethodnika i nedeljno provodi 24 časa u avionu, što je 50 odsto više časova od Širaka.

Prema ovom istraživanju, Nikola Sarkozi i njegova supruga u prosjeku dnevno troše oko 10.500 evra na jelo i piće koje sami jedu i poslužuju svojim gostima. Za stolom Sarkozijevih toče se samo dvije vrste vina, a svaka boca košta više od 160 evra. Na cvijeće Sarkozi troši oko 210 hiljada evra godišnje.

U garaži Jelisejske palate je čak 121 automobil na raspolaganju predsjedniku i njegovom unutrašnjem krugu, nasuprot tome da je u vrijeme kada je Širak bio na vlasti bilo 55 vozila.

Za obavezno osiguranje vozila troši se oko 100 hiljada evra, dok ova posebno sagrađena vozila godišnje potroše benzina u vrijednosti od gotovo 250 hiljada evra.

Sarkozi voli da snima sve svoje razgovore u kancelariji, pa se na održavanje audioopreme, kojom je premrežena Jelisejska palata, godišnje troši oko pola miliona evra.

Ne štedi se ni na drugoj opremi, pa je tako za zamjenu rerni u kuhinji i promjenu roletni utrošeno oko 900 hiljada evra.

Gotovo na svaki put Sarkozi kreće s pratnjom od oko 300 ljudi kojima su plaćeni svi troškovi, pa prosječno putovanje unutar francuske poreske obveznike stoji oko 85 hiljada evra.

Za prevoz Sarkozija od Pariza do Sen Kventina, 160 kilometara udaljenog od prestonice, koristi se erbas koji sleti na najbliži aerodrom je 40 kilometara odakle predsjednik ide helikopterom.

Svako putovanje predsjednika u provinciju košta “svega” 600. 000 evra od čega 450 000 za obezbjeđe. On godišnje obavi 70 putovanje što je više od jedan put sedmično, navodi Dosije u knjizi pod nazivom “Državni novac”.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi