Srbija pravi električne automobile, koštaće 10.000 evra

Objavljeno: 28. 5. 2016 u 10:13h

I Srbija će praviti električne automobile. Cijena “aksiosa” neće prelaziti 10.000 evra. Najkasnije do septembra ove godine na ulicama Beograda pojaviće se malo gradsko vozilo na struju čija cijena neće prelaziti 10.000 evra, pišu Večernje novosti.

Preduzeće “Eko Srbija” je već dogovorilo prvu isporuku dijelova za sklapanje 12 automobila, ali su ambicije da se skoro svi dijelovi ubrzo proizvode u Srbiji. Kako kažu, zatvorili su i kompletan finansijski plan, dobili potrebne “papire”, i sada je sve samo do tržišta. “Mi smo sa kineskim partnerom dogovorili sve oko uvoza dijelova.

Od šasije, motora, baterija, karoserije, koji bi se sklapali u okolini Beograda. Ipak, naša želja je da elektromotor i karoseriju pravimo u Srbiji pa smo već otpočeli pregovore sa srpskim kompanijama koje mogu da proizvedu ove komponente”, kaže Dragan Škrnjić, direktor “Eko Srbije”.

Zanimljivo je da je “Eko Srbija” dobila potpuno besplatno licencu od jedne renomirane italijanske kompanije za prizvodnju elektromotora. Istu licencu je nedavno otkupio i japanski “Suzuki”.

“Prvi automobil, koji će se na tržištu prodavati pod imenom “aksios” predstavićemo javnosti u septembru, na 5. “Tesla reliju”, na kome učestvuju električna vozila i hibridi iz cijelog svijeta. Automobil je namijenjen, prije svega, za korišćenje u gradskim uslovima. Ima domet sa jednim punjenjem baterija do 140 km u realnim uslovima. Maksimalna brzina je 60 km na čas”, kaže Škrnjić.

Ono što je posebno zanimljivo je da se “aksios” puni na običnoj kućnoj utičnici od 220 volti i da je vrijeme maksimalnog punjenja baterije oko osam časova.Potrebno je samo dva sata za punjenje 60 odsto kapaciteta baterije.

Izvor: Novosti.rs/Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/srbija-pravi-elektricne-automobile-kostace-10-000-evra/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot