Umro književnik Danilo Nikolić

Objavljeno: 7. 2. 2016 u 14:33h

Srpski književnik Danilo Nikolić preminuo je u 91. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Kremacija će biti obavljena u utorak, 9. februara, u 10.00 časova na Novom groblju u Beogradu – saopštila je njegova porodica.

Danilo Nikolić, rođen u Splitu 1926. godine, djetinjstvo i mladost proveo je u Metohiji. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Peći, a Pravni Fakultet završio u Beogradu.

Radni vijek je proveo na raznim dužnostima u Radio Beogradu, a u penziju je otišao sa mesta urednika-dramaturga u Dramskom programu, prenijeli su beogradski mediji.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada za zbirke priča i romane – Nolitove nagrade, nagrada “Bora Stanković”, “Branko Ćopić” i “Ivo Andrić”, NIN-ove nagrade kritike, nagrade “Meša Selimović”, “Stevan Pešić”, “Veljko Petrović” i Zlatni krst kneza Lazara za životno djelo.

Zastupljen je u gotovo svim antologijama srpske priče 20. vijeka.

Dva romana Danila Nikolića – “Kraljica zabave” i “Jesenja svila” – objavljena su u kolekcijama “Biseri svjetske književnosti” i “Romani 20. vijeka”, prvi u tiražu od 50.000, a drugi 100.000 primjeraka.

Autor je knjiga pripovjedaka “Male poruke”, “Povratak u Metohiju”, “Spisak grešaka”, “Spisak zasluga”, “Provetravanje vladara”, “Ulazak u svet” i “Jedna uporna uspomena”, romana “Vlasnici bivše sreće”, “Kraljica zabave”, “Fajront u Grgetegu”, “Fotokeramika gospodina Cebalovića”, “Jesenja svila”, “Melihat iz Glog”, “Korektor” i “Spisak budućih pokojnika”.

Autor je knjiga memoarske proze “Velika prazna reka”, “Prah za pozlatu” i “Crta za sabiranje”, te knjiga za djecu “Put za prijatelje”, “Neko sat neko budilnik”, “Oni su voleli srne”, “Divljak u mračnoj šumi” i “Najbolji deda na svetu”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/umro-knjizevnik-danilo-nikolic/||claudebot