Očuh bolesnog dječaka: Nemamo para za odlaske u bolnicu, ali smo u kontaktu

Objavljeno: 6. 2. 2016 u 14:26h

Direktor Dječije bolnice u Novom Sadu tvrdi da mu zakon zabranjuje da omogući posjete dječaku M. K. (4), koji leži u toj bolnici. U Ministarstvu zdravlja, međutim, kažu da je odluka isključivo na direktoru.

Direktor bolnice dr Slobodan Grebeldinger pravda se da bi dječaka posjete više stotina ljudi uznemirila.

“Institut posvećuje posebnu pažnju svojim pacijentima. Ima tim psihologa, pedagoga, socijalnog radnika. Nijednom pacijentu naše bolnice ne nedostaje vrhunska medicinska usluga, ali ni pažnja i ljubav”, navodi se u saopštenju prof. dr Grebeldingera.

On smatra da posjete više stotina nepoznatih ljudi, koji su se najavljivali ovih dana, ne bi doprinijele niti boljem zdravstvenom stanju niti rješavanju socijalnih i emotivnih problema djeteta.

A dok se on pravda da samo poštuje zakon, iz Ministarstva zdravlja poručuju da su posjete isključivo u nadležnosti bolnice.

“Slučaj dječaka koji duže od godinu dana leži u bolnici u Novom Sadu bez posjeta nema veze sa zakonom. To da li će ga posjetiti neko ko nije u krvnom srodstvu s njim, isključivo je odluka bolnice i socijalne službe, koju treba konsultovati ukoliko se roditelji ne odazivaju”,kažu u ministarstvu.

I direktori dječijih bolnica u Beogradu poručili su u razgovoru za Blic da pitanje posjeta nema veze sa republičkim zakonom, nego sa politikom ustanove.

“Ako roditelji ili staratelji iz bilo kojeg razloga dugo ne dolaze da obiđu dijete, što se kod nas dešavalo više puta, angažuje se socijalna služba”, rekao je doc. dr Vladislav Vukomanović, zamjenik direktora Instituta za majku i dijete.

“Posjete nisu zakonom regulisane. Kada je moguće izaći u susret, to se i radi. Ako roditelji ili staratelji iz bilo kojeg razloga dugo ne dolaze da obiđu dijete, što se kod nas dešavalo više puta, angažuje se socijalna služba. Oni određuju pitanja o saglasnosti za razne stvari, ali se mogu angažovati i po pitanju posjeta “, kaže doc. dr Vladislav Vukomanović, zamjenik direktora Instituta za majku i dijete „Dr Vukan Čupić“.

Srbiju je potresla priča o bolesnom mališanu koga, kako tvrde roditelji druge djece iz bolnice, niko nije obišao čak 13 mjeseci. Građani, uključujući i brojne javne ličnosti, izrazili su želju da obiđu dječaka i uljepšaju mu sumornu svakodnevicu.

Očuh dečaka: U kontaktu smo

“Blic” je uspio da stupi u kontakt sa očuhom dječaka Kristijanom Vašom.

“Radim sezonske poslove, često sam van kuće. Na sve načine se trudim da zbrinem porodicu. Nemamo para za česte odlaske u bolnicu, ali smo u svakodnevnom kontaktu “, kazao je Vaš.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/ocuh-bolesnog-djecaka-nemamo-para-za-odlaske-u-bolnicu-ali-smo-u-kontaktu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot