Oni su obilježili djetinjstvo mnogih generacija (VIDEO)

Objavljeno: 3. 10. 2015 u 13:29h

Djetinjstvo mnogih generacija bivše Jugoslavije obilježili su kultni crtani filmovi, kojih se i danas rado sjećaju, pa je mnogo onih kojima će podsjećanje na Mornara Popaja, Viteza Koju, Ljupčeta Dragoljupčeta izvući osmijeh na lice.

Stara sinhronizacija i glasovi poznatih glumaca, poput Nikole Simića, Vlastimira – Đuze Stoiljkovića, Ljubiše Bačića, Miće Tatića i Nade Blam, udahnuli su poseban duh u svaki od nepravaziđenih junaka, dok se s nestrpljenjem čekalo da sat otkuca 19.15 kako bi se uživalo u avanturama.

Nostaligičari govore kako je u suštini malo privilegovanih generacija koje su odrasle na toplim pričama u kojima dobro uvijek pobjeđuje zlo i bili edukativnog karaktera.

“Neki novi klinci” odrastaju na akcionim, “borilačkim” crtanim filmovima, kao što su “Pokemoni”, “Didžimoni”, “Bejblejd”, “Moćni rendžeri” i slično, dok za stare, kultne crtiće nisu ni čuli. Svaka generacija ima svoje omiljene junake, a mi smo ovom prilikom izabrali smo deset kultnih crtanih filmova kako bismo se vratili u djetinjstvo i podsjetili na pustolovine junaka iz termina 19.15.

Serija kao uspavanka

“Laku noć, deco” bila je kratkometražna dječja serija s lutkama, životinjama u šumi, koje su prikazane kao prijatelji i jedna velika složna porodica, namijenjena najmlađima pred spavanje. Ova serija emitovana je od 1989. do 1993. godine na Radio-televiziji Beograd, a kasnije na Radio-televiziji Srbije u trajanju od četiri do šest minuta. Većina mališana tada nije zaspala, a da ne pogleda novu epizodu uz najpoznatije stihove “I u sobi na belom jastuku, i u šumi pokraj starog panja, svi pod obraz il’ šapu il’ ruku, došlo vreme da se lepo sanja, laku noć, laku noć, laku noć”…

“Negdje daleko u zemlji snova bićemo srećni ti i ja, imaćemo što se poželjeti može, vidjećemo čuda sva, negdje daleko u zemlji snova” su stihovi pjesme istoimenog crtanog filma, s kojom brat i sestra odlaze u svijet snova i mašte. Ovo je potresna priča teškog života dvoje djece koja sakupljaju drva po ulici, kako bi se ugrijali, a kod kuće ih čeka majka koja im služi oskudnu večeru, iako ona ni ne jede.

Poenta priče je da u siromaštvu nema mjesta ljubomori i svađi, a sve što im ostaje je svijet mašte gdje plove u zemlju snova, ali ih buđenje opet vraća u surovu stvarnost. Vlasnici prodavnica pokazali su empatiju prema ovoj djeci te su ih nahranili i obukli. Ovo je jedan od najtužnijih i najpoučnijih crtanih filmova, koji nosi izuzetno snažnu poruku.

Cipele pričaju, a kornjača spasava

Mnogi se, takođe, sjećaju Piruete, Šljapka Lokvića, Skituljka, Čarlija, Mileka Čizmića, Devetara Cokullića, Šunjala, Gilde van Klompić, Nanuline i Popke Bebić. Svi su oni likovi “Cipelića”, zbog kojih je svako dijete mislilo kako njegove cipele zaista žive i pričaju.

Cipelgrad je mjesto svih dešavanja, dok ovi junaci ožive svaki put kada stari obućar izađe iz svoje radnje i snažno zalupi vrata dižući prašinu. Ova crtana serija prikazana je prvi put 1987. u Velikoj Britaniji, a kasnije je prikazivana u čak 62 zemlje, dok je tvorac priče Džejms Driskol.

Nastavljamo dalje, pa tako kada je neko u opasnosti, telefonom poziva Viteza Koju, obraćajući se rečenicom: “Centrala, mogu li dobiti Viteza Koju”, dok se ova kornjača javlja na telefon koji se nalazi u njenom oklopu, a svaka akcija počinje uzvikom “Pokret”.

Superheroj Vitez Koja zajedno sa vjernim drugom, psom Mlatom Zamlatom spasava sve one koji se nađu u nevolji. Crtani film nastao je kao parodija na superheroje s velikim moćima, dok Vitez Koja s iskrivljenim mačem ne posjeduje nikakve natprirodne moći, a smiješne situacije u kojima samo on može da se zadesi rješava na sebi svojstven način. Crtani film prvi put prikazan je 1962. godine u produkciji “Hana i Barebera”.

“Šefe, koji ti je vrag”

I danas mnogi koriste poznatu rečenicu “Šefe, koji ti je vrag” jednog od najdražih zečeva na planeti. Pogađate, riječ je o Dušku Dugoušku, koji je rođen 1940. godine u Bruklinu kao ideja “Warner Brothers” studija, ali je polovinom ove godine proslavio jubilarni 75. rođendan.

Jedan je od najpopularnijih likova američke kulture i treći najpopularniji izmišljeni lik u istoriji SAD, koji se pojavio u više filmova, dok je kod nas prepoznatljiv zahvaljujući glasu glumačkog barda Nikole Simića.

Srca mališana je osvojio i jedan crtani lik koji ima poseban i zarazan smijeh, kola koja se raspadnu čim se zalupe vrata, a sve su to asocijacije na kultni crtić “Poručnik Dragoljupče”. Ovaj američki crtani film nastao je u produkciji “Hana i Barebera”, a prvi put je prikazan 1976. godine u režiji Čarlsa Nikolsa. U Jugoslaviji je emitovan osamdesetih i devedesetih godina. Svaki crtani film oslikavale su avanture ovog junaka zajedno s njegovim psom u borbi protiv vječnih neprijatelja, kriminalaca.

Povratak u Kamengrad

Takođe, jedna od najuspješnijih televizijskih serija svih vremena jeste “Porodica Kremenko” emitovana u 166 epizoda. Glavni likovi su Fred, Vilma i Pibls Kremenko, kao i njihovi prijatelji Barni, Beti i Bam-Bam Kamenko. Kremenkovi su imali i kućnog ljubimca Dinu, koji je bio dinosaurus, a lajao poput psa. Radnja se odvija u Kamengradu u eri kamenog doba, gdje dinosaurusi, mamuti i druge životinje žive s pećinskim ljudima, čija tehnologija odgovara 20. vijeku. Vozili su auta sačinjena od kamena, koja su pokretali nogama, usisivač za prašinu bilo je mladunče mamuta, avion je bio pterodaktil, dok su majmuni pokretali prozore.

I još jedan kultni crtani film mora se naći na ovoj listi, a to su Tom i Džeri u priči o vječnom rivalstvu mačka i miša, koja je nastala 1940. u filmskom studiju “Metro Goldwyn Mayer”, te su ove godine obilježili punih 75 godina postojanja na malim ekranima.

Ovaj crtani, koji je svima držao pažnju tokom neumornih akcija ovog dvojaca, nagrađen je sa čak sedam “Oskara”, dok je magazine “Time” uvrstio ovu mačku i miša među najbolje televizijske emisije svih vremena.

Snaga od špinata

Koliko su crtani filmovi bili uticajni i na prehrambene navike mališana, pokazuje činjenica da su mnoga djeca zavoljela špinat samo zato što je davao čudesne moći Mornaru Popaju.

“Mornar sam Popaj jaaaa” čuvena je rečenica hrabrog mornara, koji kad pojede špinat dobije snagu kako bi svaki put odbranio svoju izabranicu Olivu od vječnog rivala Badže. Njegov lik prvi put se pojavio u stripu “Thimble Theatre” 1929. godine.

Nezaboravna je epizoda “Mornar Popaj, Ali Baba i 40 razbojnika”.

Na ovoj listi su i četiri kornjače koje su svoja imena dobile po renesansnim umjetnicima Leonardu, Rafaelu, Donatelu i Mikelanđelu, a obilježile su crtani serijal pod nazivom “Nindža kornjače”.

Njih je pronašao Splinter u kanalizaciji Njujorka, a zajedno su s njim mutirle kako bi se borili protiv mozga iz Dimenzije X Krnaga i Šredera, uz pomoć svojih prijatelja novinarke Ejpril Onil, Irme i mnogih drugih. Zajedničkim snagama bore se za pravdu i istinske vrijednosti.

Popularnost ovih heroja traje i danas, te su prošle godine ekranizovani u dugometražni film.

Vi, koji ste nekad s pažnjom iščekivali vrijeme prije dnevnika da pogledate svoj omiljeni crtani, sigurno ćete se sjetiti još nekih junaka, pa vam predlažemo da nađete malo slobodnog vremena i prisjetite se kako je to nekad bilo u 19.15.

https://www.youtube.com/watch?v=NLh1j1iJVVk

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/oni-su-obiljezili-djetinjstvo-mnogih-generacija-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])