Nevin ležao 6 godina pod tužbom da je čovjeku odsjekao glavu

Objavljeno: 28. 7. 2015 u 14:45h

Zbog neosnovanog hapšenja i višegodišnjeg pritvora zbog ubistva Smaila Tarića, Milan Rašić na ime nematerijalne štete sada zahtjevom traži od države isplatu.
Odbrana Milana Rašića (31), koji je nedavno pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo Smaila Tarića iz Malog Zvornika 2008. godine, podnijela je zahtjev za odštetu. Rašić traži isplatu od ukupno 50,9 miliona dinara, jer je neosnovano u pritvoru proveo šest godina i sedam mjeseci.

Branilac Rašića Zora Dobričanin Nikodinović rekla je Tanjugu da je zahtjev za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode Milana Rakića podnet Ministarstvu pravde.

Ukoliko u roku od tri mjeseca ne dođe do sporazuma sa Ministarstvom pravde, sudu će biti podneta tužba za naknadu štete protiv Republike Srbije.

Zbog neosnovanog hapšenja i višegodišnjeg pritvora Rašić na ime nematerijlne štete zahtjevom traži isplatu 20.000 dinara po danu, odnosno ukupno 48.160.000 dinara, a na ime materijalne štete 2.753.500 dinara, precizirala je Dobričanin Nikodinović.

Poslijedva prvostepena suđenja presudom Apelacionog suda Rašiću je u junu kazna preinačena sa 18 godina zatvora na oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično djelo. On je u martu pušten da se brani sa slobode, posle šest godina i sedam mjeseci.

Prvooptuženi u tom slučaju Velibor Bakić pravosnažno je osuđen je na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog ubistva Tarića. Bakić je podnio Višem sudu u Beogradu vanredni pravni lijek – zahtjev za ponavljanje postupka radi saslušanja svjedoka koji nisu saslušani tokom suđenja, a koji bi mogli da govore o njegovom alibiju.

Taj slučaj je svojevremeno izazvao veliku pažnju javnosti s obzirom na to da je odrubljena glava Tarića pronađena u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. godine u Bulevaru kralja Aleksandra, poslije anonimne dojave upućene beogradskim medijima, dok je policija sutradan u donjem delu Karađorđevog parka u Beogradu pronašla i spaljeno Tarićevo tijelo u žbunju.

Presudom Apelacionog suda Bakić je osuđen na maksimalnu kaznu za ubistvo, dok je drugom prvostepenom presudom bio osuđen na 20 godina zatvora za teško ubistvo.

Prvom prvostepenom presudom Bakić je bio osuđen za teško ubistvo na 35 godina zatvora, a Rašić na 30, ali je ta presuda ukinuta zbog niza nedostataka i suđenje je ponovljeno.

Bakić i Rašić su uhapšeni krajem avgusta 2008. godine, a pušteni su iz pritvora u martu ove godine.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/nevin-lezao-6-godina-pod-tuzbom-da-je-covjeku-odsjekao-glavu/||claudebot