Onlajn zelenaša sve više

Objavljeno: 4. 7. 2015 u 18:18h

“Brze keš-pozajmice”, “Ne ispunjavate uslove za kredit, dođite kod nas”, “Tu smo za vaše finansijske probleme”, poruke su letaka koje građani nalaze u svojim poštanskim sandučićima, a ovakve reklame “sijevaju” i na internetu i banerima.

Niko osim banaka ne smije se baviti pozajmljivanjem novca, pa ipak, firme koje “kreditiraju” pojedince, u Srbiji niču kao pečurke. Njihova zarada nije mala – iznosi između 10 do 20 odsto. Tako za godinu dana kredit može da naraste i do 240 odsto, kolika je godišnja kamata.

Moderni “zelenaši” nisu kao bankari koji detaljno provjeravaju svoje klijente. Najvažniji dokument za ove zajmodavce je ugovor o stalnom zaposlenju.

Kako pišu “Novosti”, kontaktirali su jednu “agenciju” koja svoje usluge reklamira banerima, flajerima i oglasima.

“Mesečno primanje je, u stvari, garant da će naš klijent vratiti dug”, rekli su u firmi koja se preporučuje kao spas za one koji su zapali u finansijske probleme.

“Pare možete da dobijete u toku dana i to na ruke, a najkasnije sutradan. Bitno je samo da dođete kod nas u firmu. Sve ćemo se dogovoriti”.

U nekim “agencijama” kamata od svega 1,5 odsto zvuči i više nego priimamljivo. Međutim, zamka se krije u proviziji koja iznosi čak 18 odsto od iznosa pozajmljenog novca. Građanin, tako, plaća mjesečnu “naknadu” za uzete pare od 19,5 odsto. Tako, ukoliko neko pozajmi 1.000 evra, mjesečna kamata će mu uzeti do 200 evra, a svakog sljedećeg mjeseca dugovanja, dug se povećava za kamatu i proviziju.

Garancija

Kod većih iznosa koji prelaze nekoliko 1.000 evra potrebne su i veće garancije – vlasnički list stana, automobil, porodični nakit… Važno je da imovina kojom se osigurava vraćanje duga vrijedi barem duplo više od pozajmice.

Izvor: Novosti

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/onlajn-zelenasa-sve-vise/||claudebot