Sudija iz Zagreba: “Hoću platu u kešu, ne dam banci ništa!”

Objavljeno: 29. 5. 2015 u 14:10h

Zorka Ćaćić Zagrajski, sudija Opšinskog građanskog suda u Zagrebu, već četiri mjeseca nije primila platu jer ne želi da ima račun u banci. Ona traži da joj sud u kome radi platu isplaćuje u gotovini.

Nju su pozvali da dostavi podatke o svom tekućem računu, što ona nije uradila, tako da joj plate uplaćuju na računu suda u kome radi.

“Zašto bih banci plaćala naknade za račun?! Ali sa svojih 20 godina sudskog staža na tome insistiram prije svega radi poštovanja jednog od temeljnih načela pravnog poretka i zakonitosti prema kojem podzakonski propis ne može izmijeniti zakon”, rekla je Ćaćić Zagrajski hrvatskim medijima.

Tako je neko vrijeme i primala platu dok 2013. godine tadašnji ministar finansija Slavko Linić, radi efikasnosti poreznog sistema, Pravilnikom o porezu na dohodak nije odredio da je isplata plate moguća jedino na bankarski račun.

Ona tada tri mjeseca nije primila platu pa je u oktobru 2013. u znak protesta na jedan dan obustavila rad. Zbog toga je protiv nje pokrenut disciplinski postupak koji se još vodi na Državnom sudskom vijeću, dok je ona u novembru 2013. podnijela tužbu Županijskom sudu u Zagrebu radi opravdanja štrajka, u povodu koje još ništa nije učinjeno, osim što je rješavano pitanje nadležnosti.

Ćaćić Zagrajski je postala poznata hrvatskoj javnosti jer je prijetila premijeru Zoranu Milanoviću kažnjavanjem zbog toga što se nije odazvao kao svjedok, a zatim i odbijanjem tužbenog zahtjeva od 120.000 kuna Milana Bandića protiv HTV-a.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/sudija-iz-zagreba-hocu-platu-u-kesu-ne-dam-banci-nista/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])