Voda ostaje u fokusu Bled Film Festivala (Foto)

Objavljeno: 30. 4. 2015 u 20:18h

Između 16. i 20. juna održaće se Eko film festival u  Bledu, gradu koji leži na jezeru.

Dok tema i dalje ostaje voda, značaj takmičarskog  programa i dokumentarnih filmova će biti proširena i sekcijom filmova mladih.

Predsjedajući u počasnom odboru Filmskog festivala u Bledu (BFF), međunarodno priznati glumac Rade Šerbedžija na prezentaciji u četvrtak je rekao da je cilj napraviti eko projekt tradicionalnih događaja s aktivistima iz cijele Slovenije.

Jedan od rijetkih ekoloških filmskih festivala u svijetu, BFF se usredsređuje na očuvanje i upravljanje resursima vode. Program je još u izradi, ali saosnivač festivala Daniel Utješanović  izjavio je kako je ovogodišnja sekcija mladih uključena kako bi promovisala kulturu i ekologiju među mladima.

Bled će ponovo biti domaćin sastanka Europske filmske akademije (EFA), nakon njihovog sastajanja prošle godine u gradu u Alpama. Producentica festivala Dunja Klemenc  je rekla kako je neobično da se članovi EFA-e sastaju dvaput na istoj lokaciji.

Festival je uspostavio saradnju s organizacijom voda , globalno aktivnom temeljnom organizacijom koja osigurava ljudima pristup pitkoj vodi i sanitarnim rješenjima. Sredstva za organizaciju će se postaviti na golf turniru koji će se održati po završetku festivala, rekao je Marko Gajić, još jedan od saosnivača festivala.

Održavan pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Boruta Pahora, festival se udružio s IEDC školom menadžmenta u Bledu  koja će ugostiti akademsku konferenciju o vodi kao ljudskom pravu, odgovornosti i prilici, a održaće se prije festivala 16. juna.

Kako smatra Alenka Nedelko, službenica škole, konferenciju će obilježiti poznati stručnjaci iz Slovenije i inostranstva, uključujući  klimatologa Lučka Kajfež Bogataja te aktivista za ljudska prava Tomu Križnara, poznatog po svojoj kampanji za ljude u Nubi.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/voda-ostaje-u-fokusu-bled-film-festivala/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])