Avion kojim je Nikolić letio za Vatikan prinudno vraćen u Beograd

Objavljeno: 17. 4. 2015 u 11:43h

Avion kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić letio za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na motoru.

Avion se prinudno vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a posjeta Svetoj stolici je otkazana. Kvar se dogodio na motoru vladinog falkona. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je danas trebalo da otpočne jednodnevu zvaničnu posjetu Vatikanu.

On je trebalo papi Franji da prenese  i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su od zajedničkog interesa.

Uoči odlaska u zvaničnu posjetu Vatikanu, na poziv pape Franje, predsjednik Nikolić razgovarao je juče sa patrijarhom Irinejom i odlazi na put s njegovim i blagoslovom SPC.

Nikolić će se sastati i sa državnim sekretarom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama Polom Galagerom i šefom Odsjeka za zapadni Balkan Henrikom Jakodžinskim.

Falkon više puta pravio probleme

Ovo je posljednji u nizu incidenata sa tom vladinom letilicom.

Zbog raznih kvarova na avionu, “falkon”, koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu “lir džetu”, 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.

Zbog kvara na “falkonu”, u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poletio sa aerodroma “Nikola Tesla” na Kipar.

Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dijela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim “falkonom” zabilježeni su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Sa istim avionom pet mjeseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letjelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poletio u službenu posjetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letjelici.

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči polijetanja uočen je kvar na motoru “falkona”, a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.

Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije “lir det 31a” proizveden je 1991, a “falkon 50” 1981. godine.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/avion-kojim-je-nikolic-letio-za-vatikan-prinudno-vracen-u-beograd/||claudebot