U Hrvatskoj godišnje 1.500 maloljetnica rodi dijete

Objavljeno: 1. 3. 2015 u 11:37h

U Hrvatskoj godišnje 1.200 do 1.500 maloljetnih djevojaka rodi dijete, a ukupno svake godine njih oko 4.000 treba podršku porodice i zajednice, s obzirom na mladost, prekid školovanja i majčinstvo, prenosi novinska agencija Patria.

U većini slučajeva trudnoća maloljetnica je šok za njih same i za njihove porodice. Porodični se odnosi naruše, ali se u velikoj većini situacija ipak brzo smiri i porodice to prihvate, rekla je Silvija Stanić iz Udruženja Korak po korak predstavljajući u petak rezultate trogodišnjeg programa “Mama je mama” za maloljetne trudnice i roditelje.

Te se djevojke i njihovi partneri nakon trudnoće nađu u šoku – kako to objasniti roditeljima, boje se reakcije okoline, pitaju se kako će završiti školovanje, kako će živjeti s djetetom, javlja NAP.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region/u-hrvatskoj-godisnje-1-500-maloljetnica-rodi-dijete/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])