Razvodi vrlo česti, ugrožena dječija prava

Objavljeno: 8. 4. 2012

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac izjavila je da su u Srpskoj vrlo česte situacije u kojima dijete ne može ostvariti svoje pravo da živi zajedno sa oba roditelja, bilo da dođe do razvoda braka ili da je dijete rođeno u vanbračnoj zajednici.

Ona je upozorila da roditelji zaboravljaju da razvodom braka ne prestaju biti roditelji i da je odluka o razvodu braka njihova odluka koju djeca ne žele i na koju ne mogu uticati, ali da posljedice razvoda braka, pogotovo onih konfliktnih, snose upravo djeca.

Grahovac navodi da je, prema pokazateljima statistike u Republici Srpskoj, u 2010. godini sklopljeno 5.767, a razvedeno 517 brakova, dok je u 2009. godini sklopljeno 6.131, a razvedeno 455 brakova.

“Od 517 razvedenih brakova u 2010. godini, u 17 slučajeva brak je trajao manje od godinu dana, u 64 slučaja trajao je između jedne i dvije godine, u 78 slučajeva brak je trajao tri do četiri godine, a 358 brakova više od pet godina. Pri tome, u 149 razvedenih brakova je po jedno dijete, 78 razvedenih brakova dvoje djece i u 13 razvedenih po troje i više djece. U 271 razvedenom braku nije bilo djece”, rekla je obudsman za djecu Srpske.

Grahovac podsjeća da je od 6.131 braka sklopljena u 2009. godini razvedeno 455, od čega je u 30 slučajeva brak trajao manje od jedne godine, u 84 slučaja trajao je između jedne i dvije godine, a u 53 slučaja brak je trajao tri do četiri godine, a 288 brakova više od pet godina.

Prema njenim riječima, u 122 razvedena braka u 2009. godini je po jedno dijete, u 70 razvedenih brakova po dvoje djece, a u 15 razvedenih brakova po troje i više djece.

“Samo mali procenat partnera razvod provede sporazumno i uz dogovor o svim pitanjima dječijeg odrastanja, što uključuje sporazum o uređenju viđanja i kontakte sa djetetom. Svi ostali su tražili intervenciju nadležnih službi”, navela je Grahovac.

Ona dodaje da se postupak razvoda ne provede kvalitetno i profesionalno i, ako on traje godinama, posljedice po dijete su izuzetno teške, a kako kaže, u nekoliko slučajeva nalazi ljekara potvrđuju da su zdravstveni problemi djece upravo posljedica stresa kroz koji prolaze razvodom njihovih roditelja.

“U samom postupku i proceduri razvoda, koja je za sve učesnike stresna, za djecu posebno, ali i onda kada su svi nadležni završili svoj dio posla, oni se nose sa posljedicama koje se direktno odražavaju na njihov razvoj i odrastanje. Pri tome, roditelji svoje roditeljsko pravo doživljavaju kao svoje pravo, a ne kao obavezu i odgovornost koju imaju prema djeci”, kaže Grahovčeva i dodaje da do povrede prava djeteta na život u porodici i roditeljsko staranje ne dovode samo konfliktni razvodi.

Ona pojašnjava da su, nažalost, česte situacije da je u porodici potpuno izostalo roditeljsko staranje i da su ta djeca praktično prepuštena sama sebi, te dodaje da je zanemarivanje djeteta nebriga o djetetu za ostvarivanje njegovih osnovnih potreba, zdravstvene zaštite, obrazovanja, i da posljedice takvog odnosa prema djetetu mogu biti vrlo teške i dugotrajne.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi