Radnim mjestima zadržati učene ljude

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 18. 11. 2016

“Studenti u BiH su danas pred velikim izazovima i odlukama, a ako im se omogući kvalitetno studiranje poslije kojeg će doći do radnog mjesta ostajaće u ovoj zemlji i unaprijediti život čitavog društva.”

Poručili su to juče predstavnici studentskih organizacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana studenata.

David Latinović, potpredsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, kao najbolji potez za studente ocijenio je priliku koja je pružena najboljim studentima, dobitnicima zlatne značke da na svojim fakultetima odrade pripravnički staž, te postanu stalni akademski kadar.

Tako ćemo, kaže, zadržati naše učene ljude i smanjiti odliv mozgova. Dodaje da se u posljednje vrijeme osjeti napredak kada je studentski standard u pitanju, ali da uvijek može bolje. Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, zadovoljan je studentskim domovima u Palama, Foči i Banjaluci.

U budućnosti će, kaže, raditi na inicijativi za izgradnju i rekonstrukciju studentskih domova i u drugim gradovima.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, čestitao je juče Međunarodni dan studenata Uniji studenata, studentskim organizacijama i svim studentima u RS, sa željom da im studentski dani ostanu u najljepšem sjećanju kao dani u kojima su započeli svoj akademski život.

On je istakao da je akademska zajednica, kojoj pripadaju i studenti, ta koja je najpozvanija da detektuje probleme u raznim oblastima, da ih razloži na stručan i utemeljen način i tako svima pomogne da pronađu najbolja rješenja za ključna pitanja Republike Srpske.

“Želim da se po završetku studija ostvarite kao stručnjaci u oblastima za koje ste se školovali i iskreno se nadam da ćete ostvariti svoje studentske želje i svojim znanjem unaprijediti život svih građana Republike Srpske”, zaključio je predsjednik Narodne skupštine u čestitki.

Međunarodni dan studenata obilježava se kao sjećanje na 17. novembar 1939. godine, kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Anketa:

Da li ste zadovoljni studiranjem i položajem studenata?

Semir Tikveša, student prve godine Šumarskog fakulteta u Sarajevu

“Nezadovoljan sam načinom studiranja, načinom predavanja, vježbi i svega zbog nemogućnosti prenošenja znanja sa profesora na studenta. Ne znam kako je bilo prije Bolonje pošto sam tek upisao fakultet, ali svi govore da je bilo bolje. Što se tiče položaja studenata, od svih studentskih asocijacija prave se privatne ustanove od kojih samo studenti koji su tu glavni imaju neku korist. Ostali studenti – slabo šta. Od studija očekujem da dobijem potrebno znanje za nastavak života i bavljenja poslom, da se zaposlim u struci i imam potrebno znanje da se bavim tim poslom”.

Ljubiša Aćimović, student četvrte godine na FPN-u u Banjaluci

“Potrebno je uskladiti sistem visokog obrazovanja po ugledu na evropske univerzitete u duhu Bolonjskog procesa. Zaista je paradoksalno da naši studenti koji se odluče da studiraju jedan ili dva semestra na nekom od evropskih univerziteta kad se vrate, naš sistem im ne priznaje školovanje u inostranstvu zbog neusklađenosti nastavnog plana i programa s univerzitetima u Evropi, pa tako često imate slučajeve gdje student godinu dana studira na Sorboni, a kad se vrati u BiH obnavlja godinu. A glavna ideja Bolonje je upravo mobilnost studenata”.

Mirza Mustafagić, student četvrte godine Pravnog fakulteta Tuzla

“Očekivao sam više odlazaka u sud, posjeta advokatima i sličnog, jer studiram na Pravnom fakultetu i potrebno nam je više prakse. Ja to, nažalost, nisam imao. Bilo bi mi također drago da sam u ovogodišnjoj generaciji Pravnog fakulteta u Tuzli jer studenti sad imaju mogućnost da uče engleski i njemački za pravnike, što je izvrsna stvar. Kada su u pitanju profesori, nije dobar profesor samo onaj koji dobro predaje, nego i onaj ko će te posavjetovati i pomoći. Na mom fakultetu je situacija u tom smislu u većini slučajeva jako dobra”.

Amna Šljivo, student prve godine PMF-a u Sarajevu

“Zadovoljna sam studijem. Malo je na početku bilo neobično i teško pošto smo prva godina, ali smo se već navikli. Dobar je položaj studenata. Ja sam samofinansirajući student pa mi je malo naporno i teško zbog toga, ali u suštini je sve OK. Zadovoljna sam predavanjima. Odnos profesora i studenta je dobar. Mislim da je Bolonja dosta lakši način studiranja nego prije. Moja očekivanja od studija su ispunjena. Svaki dan imamo vježbe iz fizike, uvoda u laboratoriju. Odmah smo imali vježbe, tako da sam već stekla neka praktična znanja”.

Miroslav Matijašević, student druge godine na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci

“Najveći nedostatak je što fakultet traje tri godine, a imamo sedam dana prakse, što je nedovoljno za sticanje znanja o radu. Teorija malo znači ako nije potkovana praktičnim znanjima. Studenti se ipak na praksi upoznaju sa radnim procesima i organizacijskim strukturama. Sve je veći broj onih koji po završetku studiranja nailaze na problem u nalaženju posla. Školarina je skupa, ali zahvaljujući starijem bratu koji je student na budžetu, imam olakšice pri plaćanju”.

Izvor: Nezavisne

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?