Put do spasa srca najbrži u Srpskoj

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 7. 7. 2016

Slovenija ima osam puta veća izdvajanja za zdravstvenu zaštitu po stanovniku od RS, ali to izgleda nije presudno kada su u pitanju liste čekanja za pojedine preglede, jer se u Srpskoj na koronarografiju stiže čak 11 puta brže nego u toj zemlji.

Pokazale su ovo analize Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Uporedni podaci o dužini čekanja na neke od medicinskih procedura u regionu i kod nas govore da smo daleko ispred komšija. Tako pacijenti u RS, osim do koronarografije, brže stižu i na operaciju katarakte nego u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ali i na ultrazvuk srca i preglede vrata i glave. Na to je, kako ističu u Fondu, uticalo poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite, što je jedan od strateških razvojnih ciljeva zdravstva u RS, ali i dio razvojnih planova te ustanove.

U posljednjih pet, šest godina jedna od efikasnijih mjera za brže preglede bila je, kako ističu, i uvođenje centralizovanog zakazivanja za magnetnu rezonancu (MR) i kompjuterizovanu tomografiju (CT) na nivou cijele RS.

“Time je omogućeno upravljanje cijelim procesom zakazivanja pregleda i to u zdravstvenoj ustanovi gdje će se na pregled najkraće čekati, bilo da je riječ o javnoj ili privatnoj bolnici”, kažu u Fondu.

Na kraće liste čekanja uticalo je i uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova, angažovanje stručnjaka iz drugih zemalja, ali i gradnja Centra za radioterapiju.

“Da kraće čekamo na pojedine preglede doprinijelo je i osposobljavanje bolnica da pruže više od 500 novih procedura zahvaljujući novoj opremi i edukaciji medicinara”, naglasili su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Prema podacima kojima raspolaže Fond zdravstva, liste čekanja za dijagnostičke procedure MR i CT su od dva do četiri puta kraće od maksimalne dužine čekanja u regionu.

“Na magnetnu rezonancu se najkraće čeka na Univerzitetskom kliničkom centru RS, i to od sedam do deset dana, dok najduže čekaju pacijenti u opštoj bolnici Bijeljina, odnosno 60 dana”, kažu u Fondu.

S druge strane, kompjuterizovanu tomografiju najkraće čekaju u privatnim medicinskim ustanovama “Medik T” iz Bijeljine i “Alfa” iz Brčkog, i to sedam dana, dok se u UKC-u RS u Banjaluci čeka oko 120 dana.

“Sve to se ne odnosi na hitne slučajeve i na hospitalizovane pacijente”, dodaju u Fondu.

Da smo u nekim pregledima daleko bolji i brži od inostranstva, tvrdi i direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović.

“Naravno, uvijek imamo prostora za popravke i napredovanje. Dešava se da neki aparat bude u kvaru i odmah stižu i duže liste čekanja za preglede koji od njega zavise”, objašnjava on.

Ipak, gradnjom bolnice u Istočnom Sarajevu i nabavkom opreme znatno će biti smanjene liste čekanja i poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite u cijeloj Srpskoj.

“Veoma je bitno da ćemo uz novu bolnicu dobiti i novu opremu, što će spriječiti odlazak pacijenata u druge države, jer će ovdje u potpunosti moći dobiti dijagnostiku i liječenje”, dodaje Todorović.

Velika olakšica za pacijente u RS jeste to što će od 1. avgusta plaćati i do četiri puta manji iznos participacije za najskuplje medicinske usluge poput koronarografije, ugradnje stenta i balon diletacije koronarne arterije. Niža participacija predviđena je i za magnetnu rezonancu, a biće smanjen i procenat participacije za medicinska pomagala namijenjena djeci uzrasta od 15 do 18 godina.

Mogućnost izbora

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da svi osiguranici imaju pravo da izaberu bolnicu u kojoj će se liječiti.

“To znači da osiguranik iz Trebinja ili Bijeljine može tražiti da bude upućen u bilo koju bolnicu u RS gdje postoje uslovi da mu pruže neophodnu uslugu”, ističu u Fondu.

Izvor: Glas Srpske

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?