Prvih 11 kilometara autoputa Laktaši – Prnjavor u funkciji od septembra

Objavljeno: 12. 8. 2017

Po prvih 11 kilometara novog autoputa od Laktaša do Drugovića građani bi se mogli provozati već početkom septembra, dok bi ostatak dionice, do prnjavorske petlje, mogao biti otvoren sredinom naredne godine, tvrde u “Autoputevima RS”.

Na dijelu puta do Drugovića u toku je postavljanje završnog sloja asfalta, ograde, bukobrana, rasvjete i površinskih odvoda.

Prema riječima Davora Vučkovića, inženjera preduzeća Autoputevi RS, uskoro će biti podnesena i upotrebna dozvola, kako bi se dionica što prije pustila u saobraćaj.

Prvi zahtjevniji objekat nakon laktaške petlje je nadvožnjak iznad postojeće magistrale prema Gradišci. Nakon nje slijedi nadvožnjak iznad puta ka Srpcu, a onda i petlja s koje će se Laktaši priključivati na autoput.

Nakon petlje autoput premošćuje Vrbas i dalje nastavlja šumovitim terenom do postojećeg magistralnog puta ka Prnjavoru kod Drugovića. Cijeli taj dio autoputa je presvučen bar jednim slojem asfalta, tako da se može obići automobilom bez problema.

Vučković kaže da su na ostatku dionice do Prnjavora, ukupne dužine 35 kilometara, izgrađeni gotovo svi objekti, a u sličnom stanju kao i prvih 11 kilometara nalazi se sedam kilometara od Prnjavora prema Laktašima. Na srednjem dijelu, kako ističe, u toku su radovi na postavljanju kolovozne konstrukcije, nakon čega bi se moglo krenuti u izradu asfaltnog sloja.

Većina ljudi, kako kaže, nema predstavu o obimnosti radova i materijalu koji je potrebno ugraditi. Radi se o milionima kubika zemlje koju treba iskopati i šljunka koji treba ugraditi. Svakodnevno se na gradilištu i pri njemu nalazi oko 500 radnika, od onih koji rade na samom autoputu pa do prevoznika, dobavljača hrane i drugih radnika.

“Kad se vozite autoputem, vidite vrlo mali dio onoga što je urađeno, ali najveći dio posla otpada na radove koji se uglavnom ne vide. Od ojačanja podtla, drenaže, horizontalne odvodnje, nasipa koji služi kao nosivi dio, pa do kolovozne konstrukcije koja se sastoji od debelog sloja šljunčanog materijala na koji se postavljaju tri sloja asfalta”, kaže on.

Ističe da je ovih 35 kilometara autoputa trenutno najveće gradilište u cijeloj državi.

“Izgradnja autoputa je jedan od najzahtjevnijih poslova u građevinarstvu. Od ideje do realizacije ogroman je put jer treba da izradite projektnu dokumentaciju, pa onda obavite razgovore sa veoma zahtjevnim finansijskim institucijama koje imaju dodatne zahtjeve, mimo naših zakonskih. Tek nakon toga možete ući u fazu izbora izvođača i nadzora, a sami radovi dolaze na kraju”, kaže on.

Jedan od najvećih izazova, kako kaže, bilo je postavljanje pročišćivača za vodu.

“U poređenju sa dijelom od Prnjavora ka Doboju ovdje imamo mnogo više naseljenih mjesta, a to odmah znači i više objekata i zahtjevniju gradnju”, naveo je on.

Podsjećanja radi, dionica od Laktaša do Prnjavora ukupne dužine 35 kilometara košta 185 miliona evra, finansira se putem kredita Evropske investicione banke, a radove izvodi preduzeće “Integral inženjering” iz Laktaša, uz makedonski “Granit”, koji je bio odgovoran za dionicu od Prnjavora do Doboja.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dejan Šajinović / Foto: Vladimir Stojaković

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi