Propusti stavili katanac na tri doma za stare

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 7. 9. 2017

Domovi za stara lica u Gradišci, Loparama i Doboju ove godine su zapečaćeni i zabranjen im je rad, jer se njihovo rukovodstvo oglušilo o primjenu zakona i standarda.

Ovi domovi oglušili su se o inspekcijska rješenja da otklone utvrđene propuste i pored izrečenih novčanih kazni. Štićenici iz ovih domova zbrinuti su u druge najbliže ustanove istog tipa.

“Već duže vrijeme u saradnji i koordinaciji sa resornim ministarstvom preduzimamo mjere, korak po korak, kako bismo rad domova za smještaj starijih lica uveli u zakonske okvire, uz obezbjeđenje ispunjavanja propisanih standarda i normativa” – rekli su u Inspektoratu, dodajući da su rezultati već vidljivi, s obzirom na to da je ove godini procenat neurednih kontrola smanjen na 22 odsto, dok ih je prije dvije godine bilo čak 89 odsto.

Prije dvije godine, istakli su u Inspektoratu, rad je zabranjen za šest domova i to u Kneževu, Banjaluci i Prnjavoru, dok su preostala tri iz Lopara, Gradiške i Doboja.

“Većina kontrolisanih domova za smještaj starijih lica te godine nije imala rješenje Ministarstva o ispunjenosti uslova u pogledu prostora, opreme i stručnih radnika. Osim toga, ni direktori nisu ispunjavali propisane uslove za rukovodioce ustanove socijalne zaštite, dok su radnici bili bez položenih stručnih ispita” – objasnili su u Inspektoratu.

Direktor gradiškog Centra za socijalni rad, čiji najstariji štićenici su bili smješteni u dom za stare koji je zatvoren, Rade Cumbo istakao je da su prije nekoliko dana na zahtjev zdravstvene inspekcije svojih šest štićenika prebacili u drugu ustanovu.

“Čim nas je inspekcija obavijestila, mi smo u roku od 24 časa svoje štićenike prebacili u drugi dom za stara lica u Gradišci” – rekao je Cumbo.

I u Centru za socijalni rad Lopare su nam potvrdili da su dobili obavještenje od inspekcije da zbrinu svoje štićenike u drugu ustanovu.

U RS ima oko 50 domova za smještaj starijih lica, a Zakonom o socijalnoj zaštiti propisane kazne za obavljanje ove djelatnosti bez ispunjavanja propisanih uslova iznose od 3.000 do 20.000 KM za pravno i od 500 do 2.000 KM za fizičko lice.

Samo jedan inspektor

Da bi domovi za stare bili registrovani, odnosno otvoreni, moraju ispunjavati uslove u pogledu kadra, opreme i prostora, dok kvalitet njege i usluga koje se pružaju starim licima u Srpskoj još niko ne kontroliše. Otežavajuću okolnost u inspekcijskom kontrolama domova za stare predstavlja činjenica da u RS trenutno radi samo jedan inspektor za socijalnu zaštitu.

Izvor: Glassrpske/Danijela Stokanić

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?