Progon vojnika zbog referenduma

Objavljeno: 11. 10. 2016 u 14:13h

Članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS Milan Petković i Goran Zmijanjac saslušani su juče u Tužilaštvu BiH, u sklopu predmeta koji je formiran zbog održavanja referenduma, a sličan scenario očekuje i pripadnike Oružanih snaga BiH koji su izašli na glasanje.

Petković, koji je po profesiji advokat, rekao je poslije ispitivanja u Tužilaštvu da je saslušan u svojstvu osumnjičenog u okviru predmeta u kojem je osumnjičen i predsjednik RS Milorad Dodik zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS.

“Riječ je o odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavnost pojedinih odredaba Zakona o praznicima RS i kasnije donošenje privremene mjere da referendum bude otkazan”, rekao je Petković.

On je dodao da smatra da ne postoji nikakva odgovornost ni njega, ni zvaničnika RS i građana zbog održavanja referenduma o Danu RS.

“Ispitivali su me o svemu, počevši od dana mog imenovanja u komisiju do završetka referenduma. Rekao sam kakva je bila moja odluka kao nestranačke ličnosti i pravnika u komisiji. Nisam bio član nijedne političke partije, a nisam ni danas”, rekao je Petković, koji je dodao da je saslušanje bilo korektno.

Prije Petkovića u Tužilaštvu BiH je saslušan i njegov kolega iz komisije Goran Zmijanjac.

“Radio sam isključivo prema zakonu, a ni po čijem nalogu ili nagovoru”, rekao je Zmijanjac.

Iako je pravo RS na referendum zagarantovano i Ustavom i zakonom, institucije BiH šire front odgovornosti za njegovo održavanje. Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč kazao je da su zbog protivustavnog djelovanja pod istragom i vojnici koji su glasali na referendumu u uniformama Oružanih snaga i pri tome se slikali.

“Istražujemo slučaj, ali nemamo još nikakvih informacija. Nemamo ni tu fotografiju, ali svakako ćemo utvrditi da li je postojalo protivustavno djelovanje i ako bude utvrđeno da jeste, biće sankcija”, rekao je Jeleč.

Priču o pokretanju odgovornosti vojnika koji su glasali na referendumu pokrenuo je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Sifet Podžić. On je ustvrdio da su vojnici prekršili Ustav BiH i naveo da je zbog toga pokrenuta istraga.

Zamjenik ministra odbrane BiH za resurse Boris Jerinić je rekao da neko u BiH uporno traži krivca tamo gdje ga nema.

“Bez ikakvog razloga se dižu međunacionalne tenzije. Pripadnik Oružanih snaga neće biti sankcionisan, bez obzira na to što je izašao na referendum. Istraga može biti sprovedena na osnovu bilo kakve anonimne, lične ili institucionalne prijave, ali sankcija neće biti. Lično sam naredio da svi oni koji žele da izađu na referendum, to mogu učiniti. Izlaskom na referendum nije povrijeđen nijedan član Zakona o Oružanim snagama BiH niti Ustav BiH”, rekao je Jerinić.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je rekao da mu se niko od profesionalnih vojnih lica nije obratio u vezi sa glasanjem na referendumu o Danu RS.

“Niko se nije žalio da su mu eventualno ugrožena ljudska prava. Nije bilo pritužbi, a ako ih bude, mi ćemo reagovati”, rekao je Šiljegović.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da Podžić forsira priču da budu kažnjeni vojnici koji su izašli na referendum.

“Njegova namjera je da iz Oružanih snaga ukloni srpsku komponentu”, rekla je Majkićeva.

Na saslušanje u Tužilaštvo BiH prvi je pozvan Dodik, ali je poručio da se zbog bezbjednosnih prijetnji neće pojaviti u Sarajevu, već da je spreman da izjavu da na bilo kojoj lokaciji u RS ili putem video-linka.

Skupštinski tim

Tim Narodne skupštine RS za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike nastaviće i ove sedmice da traži rješenje za Zakon o praznicima RS.

Namjera je da izmjenom ovog ili donošenjem novog zakona bude ispoštovana i odluka Ustavnog suda BiH i volja naroda iskazanog na referendumu.

Izvor: Glas Srpske

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi