Prijavljeno 91 lice zbog krijumčarenja preko granice

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 31. 8. 2017

Granična policija BiH u prvih šest mjeseci ove godine, zbog nedopuštenog prometa razne vrste robe i izbjegavanja carinskog nadzora, nadležnim tužilaštvima podnijela je 37 službenih izvještaja zbog isto toliko krivičnih djela, za koja je prijavljeno 91 lice.

“Broj prijavljenih lica u istom periodu prošle godine iznosio je 41. Od 91 prijavljenog lica u ovoj godini njih 88 su državljani BiH, te po jedan državljanin Hrvatske, Srbije i Slovenije”, rekao je načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Prema njegovim riječima, od 37 krivičnih djela 17 se odnosi na krijumčarenje, 16 na nedozvoljeni promet akciznim proizvodima i četiri su djela iz oblasti nedozvoljene trgovine.

Kada je riječ o privremeno oduzetoj robi, radi se o 104.633 kutije cigareta, 1.027 kilograma rezanog duvana, 323,8 kilograma duvana u listu, 49 komada sitne stoke, 3.306 komada tekstilne robe i 662 komada tehničke robe.

“Procijenjene vrijednosti privremeno oduzete robe iznose, za cigarete 260.140 KM, duvan u listu 3.230 KM, rezani duvan 56.061 KM, tekstilne proizvode 199.567 KM, tehničke proizvode 4.455 KM, sitnu stoku 6.450 KM i ostalu robu 900 KM”, precizirao je Samardžija.

On je dodao da je, osim privremeno oduzete robe u vrijednosti 845.174 KM, privremeno oduzet novac u raznim apoenima u protivvrijednosti 129.321 KM.

Prema njegovim riječima, dio privremeno oduzete robe /44 predmeta/ u vrijednosti od 235.543 KM ustupljen je nadležnim carinskim i inspekcijskim organima.

“Ukupna procijenjena vrijednost privremeno oduzete robe iz krivičnih djela, prekršaja i ustupljenih predmeta iznosi 1.080.717,50 KM, a prošle godine taj iznos je bio 538.003 KM”, konstatuje načelnik kabineta direktora Granične policije BiH.

Samardžija je naglasio da je Granična policija BiH u izvještajnom periodu pronašla i privremeno oduzela određenu količinu oružja i municije, i to osam pušaka i poluautomatskih pušaka, pet automatskih pušaka, četiri pištolja i revolvera, 11 komada hladnog oružja, sprej i šest ostalih nedozvoljenih predmeta.

“Nadležnim tužilaštvima podneseno je sedam izvještaja za izvršenih osam krivičnih djela, za koja je prijavljeno devet lica, od kojih je pet državljana BiH, tri su državljanina Srbije i jedan je državljanin Njemačke. Evidentiran je i 21 prekršaj po kojem je oduzeta određena količina oružja i municije”, naveo je Samardžija.

Prema njegovim riječima, privremeno su oduzeta i 2.374 komada municije različitog kalibra.

“Oduzeta su 2.192 komada puščane municije, 155 komada pištoljske municije i 27 lovačkih patrona, te 14 bombi, četiri tromblona i jedno minsko-eksplozivno sredstvo”, dodao je Samardžija.

Izvor: Agencije

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?