Preko granice krijumčare pajsere, boksere, palice…

Objavljeno: 14. 4. 2012

Granična policija BiH je prošle godine na prelazima oduzela veće količine oružja i municije, ali pored toga oduzeti su i brojni drugi predmeti kojima mogu biti nanesene teške povrede, pa i smrtonosne.

Naime, puške, pištolji, municija i eksploziv su i dalje predmeti koje stalno pokušavaju prokrijumčariti preko graničnih prelaza u BiH, pa je tako samo prošle godine, Granična policija BiH oduzela više od stotinu raznih vrsta oružja, te nekoliko hiljada komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Međutim, na graničnim prelazima su oduzete i razne vrste hladnog oružja, poput noževa, palica, pajsera, boksera i sličnih sredstava kojima mogu biti nanijete povrede, a koje ljudi pokušavaju prenijeti preko granice.

Govoreći o oduzimanju tih premeta, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti kažu da građani, noževe, pajsere, palice boksere i slične predmete, svjesno drže u vozilima, iako znaju da ta sredstva ni u kojem slučaju ne smiju biti prenošena preko granice.

Na granicama je oduzeto i šest sprejeva za omamljivanje, te 39 dijelova oružja ili opreme za oružje

Kako su nam kazali u Graničnoj policiji BiH, prošle godine su na graničnim prelazima i u toku operativnih akcija oduzeli pet komada automatskog oružja, te 41 pušku i ukupno 19 pištolja.

“Isto tako, oduzeto je i 75 komada hladnog oružja, u koje spadaju predmeti kojima mogu biti nanijete povrede, poput noževa, palica, pajsera, boksera i sličnih sredstava”, rekli su u Graničnoj policiji BiH.

Prema njihovim riječima, oduzeto je i šest sprejeva za omamljivanje, te 39 dijelova oružja ili opreme za oružje.

“Od minsko-eksplozivnih sredstava oduzeto je 7.229 grama eksploziva, jedna bomba, dvije mine, 44.778 komada pirotehničkih sredstava i nekoliko stotina detonatorskih i inicijalnih kapisli”, naveli su u GP BiH.

Prošle godine oduzeto pet komada automatskog oružja, 41 puška i 19 pištolja

Isto tako, prošle godine je u akcijama i na graničnim prelazima, pronađeno i oduzeto 6.057 komada municije različitog kalibra, 1.693 pištoljska metka, te 3.037 komada puščane municije. Pripadnici Granične policije pronašli su i 1.269 komada lovačkih patrona i 58 komada ostalih vrsta municije.

Podsjećamo da nedavno objavljeni podaci UNDP-a pokazuju da se u posjedu civila u BiH nalazi 1.098.762 komada različitih vrsta oružja, što znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu oružja, od čega je 750.000 komada oružja u ilegalnom posjedu civila. Osim ovog, isti podaci pokazuju da u BiH postoje zvanično evidentirani viškovi od 19.000 tona municije.

Izvor: Nezavisne

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi