Predavanja o odnosu prema žrtvama holokausta i genocida

Objavljeno: 22. 3. 2012

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci sutra počinje seminar o temi “Kultura sjećanja i pamćenja – odnos prema žrtvama holokausta i genocida od 1939. do 1945. godine”.

Muzej Republike Srpske

Svečano otvaranje seminara, čiji je organizator Udruženje studenata istorije “Dr Milan Vasić” iz Banjaluke, predviđeno je za 11.55 časova.

Predavači na seminaru, koji će trajati do 25. maja, biće Njegovo preosveštenstvo vladika lipljanski Jovan (Ćulibrk), vikar patrijarha srpskog, Predrag Lazarević, Nikola B. Popović, Milan Koljanin, Goran Latinović, Željko Vujadinović, Dušan Pavlović, Dušan Bastašić, Jovan Mirković, Jasmina Tutunović, Mira Jovanović-Ratković, Dragoslav Ilić i Nenad Antonijević.

Predavanje o temi “Holokaust i genocid u poslijeratnoj evropskoj kulturi” sutra će održati profesor Predrag Lazarević, dok će o temi “Totalitarne ideologije između dva rata i nastanak Trećeg rajha” govoriti profesor dr Nikola B. Popović. Predavanje o temi “Antisemitizam u Evropi” održaće dr Milan Koljanin.

Za 31. mart predviđen je obilazak spomen-područja Jasenovac i Donja Gradina, a za 4. april planirana su predavanja “Nastanak Nezavisne Države Hrvatske, spoljnopolitički i unutrašnji uslovi” mr Gorana Latinovića, te predavanje “Rasno zakonodavstvo-politika i realizacija holokausta i genocida u NDH” mr Željka Vujadinovića.

Za 10. april predviđena su svjedočenja preživjelih logoraša i potomaka žrtava genocida, među kojima je i predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić, dok je za 20. april planirano predavanje “Istorijat obrazovanja o holokaustu i genocidu, njihovo mjesto u obrazovnom sistemu” Dušana Pavlovića.

Predavanje “Akcija ‘Diana Budisavljević’ – spasavanje djece iz logora u NDH” održaće Jasmina Tutunović 25. aprila, dok će istog dana predavanje o temi “Banjaluka kao lokalni primjer provođenja holokausta i genocida” održati Jovan Mirković.

Za 11. maj predviđeno je predavanje “Formiranje sjećanja na holokaust i genocid – istorijski pregled u Izraelu i Jugoslaviji”, a ovoj temi govoriće mr Mira Jovanović – Ratković i Dragoslav Ilić.

Episkop lipljanski Jovan 13. maja će održati predavanje “Proces masovnog uništavanja stanovništva u Evropi i Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata”, dok će 16. maja predavanje pod nazivom “Odnos govorne istorije i istoriografske literature o holokaustu i genocidu” održati Nenad Antonijević.

Predavanje “Poricanje holokausta i genocida” održaće 25. maja Mira Jovanović – Ratković i Dušan Pavlović.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi