Pošiljka mesa starog 35 godina upalila alarm

Objavljeno: 19. 11. 2016

Na graničnim prelazima u BiH pojačane su kontrole zbog straha da na tržište ove zemlje ne bi dospjela hrana sumnjivog kvaliteta i porijekla.

Kontrole su pooštrene poslije informacija da je meso zamrznuto 1982. godine brodom stiglo u crnogorsku Luku Bar.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Kancelariji za veterinarstvo BiH u petak izdat nalog da pojača kontrole prilikom uvoza hrane u ovu zemlju, naročito iz Crne Gore.

“Nemamo potvrde da se takav brod zaista i pojavio i ne znamo kome bi trebao tovar mesa zamrznutog osamdesetih godina. Razgovarao sam i s ministrom poljoprivrede Srbije i oni takođe nemaju bilo kakvih konkretnih podataka, ali su takođe pojačali kontrolu” – rekao je Šarović.

Da su kontrole na granicama pooštrene kazao je i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

“To uvijek radimo kad se pojavi bilo kakva informacija ili sumnja na kvalitet hrane koja se uvozi” – rekao je Kalaba.

Uprava carina Crne Gore u petak je saopštila da zamrznuto meso nije stiglo u Luku Bar.

“Takav tovar nije stigao na kontejnerski terminal, niti smo dobili informacije o prispijeću takve pošiljke, što je standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao ući u Luku Bar” – rekli su u Upravi carina Crne Gore.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković istakao je da su proizvođači iz RS više puta upozoravali na to da na naše tržište stiže staro meso.

“Govorili smo da je meso koje se uvozi u RS i BiH staro po nekoliko godina ili mjeseci, ali izgleda da je ono mnogo starije” – rekao je Marinković i upozorio potrošače da su akcijske cijene primamljive, ali da je domaće meso mnogo kvalitetnije i bezbjednije za ishranu.

Prema riječima predsjednika Udruženja uzgajivača svinja RS Miše Maljčića, primjer iz Crne Gore je alarm nadležnima da konačno izmijene Pravilnik za prodaju svježeg mesa kojim bi bio određen limit prodaje po mesnicama i marketima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da je slučaj u Crnoj Gori samo jedan u nizu, s razlikom što je isplivao u javnost.

 “Kobasica koja košta dvije marke je napravljena od starog mesa, jer je nemoguće da bude toliko jeftina, a da je od kvalitetnog mesa. Otvorili smo granice za smeće od hrane, zbog čega nam se poljoprivreda srozala do dna” – kaže Usorac.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da pored niza dokumenata uvoznik mora da ima i uvjerenja Kancelarije za veterinarstvo BiH, te nadležnih inspekcijskih službi na nivou entiteta o kvalitetu mesa.

“Bez ovih uvjerenja meso ne može proći carinsku kontrolu” – rekao je Kovačević.

Kontrola mesa u RS

Veterinarska inspekcija RS obavila je u prvoj polovini godine 636 kontrola, dok su opštinske inspekcije sprovele 5.545 kontrola mesnica, farmi i drugih objekata u kojima se proizvodi i prodaje meso.

Po nalogu inspekcije uništeno je oko 800 kilograma mesa i proizvoda od mesa koje nije bilo propisno pregledano, kao i 205 kilograma proizvoda životinjskog porijekla.

“Uništeno meso nije bilo prikladno za ljudsku upotrebu zbog neposjedovanja oznaka ni pečata kao dokaza da je obavljen veterinarsko-sanitarni pregled mesa, niti je predočena potrebna veterinarska dokumentacija” – rekla je portparolka Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić.

Izvor: Glassrpske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi