Porast beskućnika u Banjaluci

Objavljeno: 25. 2. 2012

U glavnom gradu Srpske sve je više onih koji su u potrazi za toplim smještajem. Hladni talas i siromaštvo doveli nevoljnike do očaja.

Nemastina i nezaposlenost veoma često prati povećan broj beskućnika i lica zatečenih u skitnji. Osim odraslih, na ulici ima i dijece koja su natjerana na prosijačenje.

 Od početka ove godine u prihvatne centre u Banjaluci su smiještena 24 odrasla lica i jedno dijete. Riječ je o porastu broja do kojeg je došlo kao rezultat akcije zbrinjavanja beskućnika tokom hladnih dana – rekla je za „Novosti“ Sandra Dobrijević Šipka, koordinator za razvoj aktivnosti u Centru za socijalni rad u Banjaluci.

U Banjaluci od 2005. godine funkcioniše prihvatna stanica za odrasla i stara lica zatečena u prosjačenju i skitnji i prihvatna stanica za dijecu i omladinu. Kad policija identifikuje lice u skitnji, uključuje se i služba hitne pomoći jer se obično radi o teško zapuštenim osobama kojima je potrebna i medicinska pomoć.

 U prihvatnoj stanici borave kraći period, dok se ne pronađe dugotrajnije riješenje, bilo da je reč o povratku u porodicu ili upućivanje u neku od ustanova socijalne zaštite.

 Tokom boravka u prihvatnoj stanici, korisnici imaju obezbeđen smještaj hranu i primarnu zdravstvenu zaštitu. Prihvatna stanica se sada nalazi u okviru Dnevnog centra za dijecu žrtve i svedoke nasilja, u naselju Nova varoš.

 Korisnici ove stanice su dijeca i omladina kojim treba kratkotrajan smještaj zbog rizičnih situacija usled kojih su se našli na ulici, ili su zbog zanemarivanja ili zlostavljanja izuzeti iz porodica – kažu u Centru za socijlni rad Banjaluka.

Izvor: Večernje Novosti

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi