Ponosni domaćini skijaškog prvenstva

Objavljeno: 20. 2. 2012

U dokumentu pod nazivom “Najznačajnije aktivnosti i rezultati rada Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u 2011. godini”, koji je objavljen na internet stranici MO, upravo je prvenstvo u skijanju navedeno je pod značajnije aktivnosti, dok se terorizam spominje samo u učešću u vježbi pod nazivom “Terorizam, nesreće i katastrofe (SASE)”.

skijanje“Svjetsko vojno prvenstvo u skijanju je nepobitni dokaz da su OS BiH, uz ulaganje velikih napora i puno truda, spremne da sprovedu i najveća svjetska takmičenja. Učesnici iz 23 zemlje sa 325 skijaša ukazali su opravdano i više puta potvrđeno povjerenje pripadnicima OS svojim dolaskom”, navedeno je u dokumentu.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Boško Tomić smatra da MO nema funkciju da organizuje skijaška prvenstva, već da među prvima stupi u kontakt sa narodom i pomogne u teškim situacijama.

“Umjesto toga, našli su da organizuju svjetsko prvenstvo. MO je najveći trošač budžeta, sa rashodima većim od 300 miliona maraka”, rekao je Tomić, koji smatra da je pomalo i smiješno da jedna sportska manifestacija diže njihov rejting.

Među najznačajnijim rezultatima rada navodi se obuka, učešće pripadnika OS u mirovnim misijama, proces podmlađivanja kadra, a ne zaostaje ni saradnja OS BiH sa međunarodnim organizacijama i institucijama.

“Da su bar pokazali svoju spremnost kada su nastale elementarne nepogode, oni su pošli sa neispravnim helikopterom i lošim gorivom, a umjesto da imaju rezerve, pitali su “ko će nam nasuti gorivo”. MO BiH ne treba davati sredstva za manifestacije na kulturnom i sportskom planu, jer za to imaju određena ministarstva u entitetima” rekao je Tomić.

Pod stavkom Nacrt dokumenta “Pregled odbrane”, u dokumentu se ističe da su “determinisani pravci daljeg djelovanja razvoja i modernizacije OS BiH”.

U dokumentu se navodi da su predstavnici MO i OS BiH lani učestvovali u radu radnih tijela NATO-a, prisustvovali sastancima sa predstavnicima NATO-a u Briselu te da trenutno imaju zaključene memorandume o razumijevanju sa 17 subjekata, ali lani nije zaključen nijedan novi memorandum o razumijevanju.

U ovom ministarstvu ističu da se proces podmlađivanja kadra vrši kroz prijem novih vojnika i zbrinjavanje otpuštenih, tako da je lani primljeno 886, a otpušteno 214 pripadnika OS.

Ministarstvo odbrane BiH je potrošilo za šest mjeseci prošle godine više od 90 miliona maraka za plate i naknade zaposlenih, po čemu je apsolutni rekorder u troškovima za te namjene među institucijama BiH, a čak 43,9 odsto ukupnog broja zaposlenih u institucijama BiH otpada na MO, koje je tada imalo 9.451 radnika.

Izvor: Glas Srpske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi