Počinje naplata poreza na nepokretnosti

Objavljeno: 12. 3. 2012

Poreska uprava Republike Srpske će do 31. marta 2012. godine poreskim obveznicima izdati račune za porez na nepokretnosti, koji će plaćati u dva dijela, prvi najkasnije do 30. juna i drugi, najkasnije do 31. decembra u poreskoj godini.

Naplata poreza

U skladu s tim, uplata prvog dijela ne može biti manja od 50 odsto ukupnog iznosa poreske obaveze prema poreskom računu.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske Persa Paić izjavio je da prema Zakonu o porezu na nepokretnosti, čija je primjena počela 1. januara 2012. godine, Poreska uprava na osnovu više od 2,4 miliona podnesenih prijava formirala Fiskalni registar nepokretnosti na teritoriji Srpske.

“Na osnovu ovog registra će se utvrđivati svake godine poreska obaveza, te neće biti više podnošenja poreske prijave za porez na imovinu, kao što je bio slučaj do sada, niti prijavljivanja nepokretnosti u fiskalni registar nepokretnosti koje su već jednom prijavljene. To je ključna razlika u odnosu na prethodno zakonsko rješenje”, rekla je Paićeva.

Prema njenim riječima, ako dođe do značajnih promjena na nekoj nepokretnosti, obveznik je dužan da tokom poreske godine prijavi promjene, a oporezivanje će teći od naredne godine.

Ona je podsjetila da je Zakonom o porezu na nepokretnosti predviđeno da poreski obveznik ima pravo na umanjenje poreske osnovice utvrđene u skladu s ovim zakonom, za vrijednost 50 kvadratnih metara za obveznike i po deset metara kvadratnih za svakog člana domaćinstva, od procijenjene vrijednosti nepokretnosti u kojoj stanuje.

“Poreska obaveza se utvrđuje na način da se tržišna vrijednost nepokretnosti množi s poreskom stopom, koju određuju opštine. Tržišnu vrijednost nepokretnosti utvrđuje Poreska uprava korištenjem modela masovne procjene tržišne vrijednosti. Poreska uprava je prikupila podatke o nepokretnostima na osnovu prijava, a u njima su vlasnici iskazali podatke, gdje se nepokretnosti nalaze, adrese, godina izgradnje i ostale karakteristike bitne za vrijednost nepokrtenosti na osnovu kojih se utvrđuje tržišna vrijednost, tačnije vrijednost po kojoj se ta nepokretnost može prodati”, dodala je Paićeva.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi