Pesticidi u narandžama, nektarinama i jabukama u BiH

Objavljeno: 12. 11. 2016 u 14:44h

U 97 posto uzoraka hrane sakupljene u Bosni i Hercegovini nema ostataka pesticida, pokazalo je istraživanje koje je provela Agencija za sigurnost hrane BiH. Izvještaj je urađen na osnovu 139 uzoraka hrane uzetih iz 20 bosanskohercegovačkih gradova. 

Rezultati su pokazali da je od deset vrsta voća i povrća, kod njih 3,59 posto potvrđeno prisustvo ostataka pesticida. Materije opasne za zdravlje potrošača pronađene su u dva uzorka nektarina i narandži te jednom uzorku jabuka.

Veliki značaj

Džemil Hajrić, direktor Agencije, u izjavi za “Avaz” kazao je da je u pet proizvoda utvrđeno prisustvo ostataka pesticida iznad maksimalno dozvoljenog nivoa, od kojih su četiri bila iz uvoza, a jedan domaće proizvodnje.

“Analize na prisustvo 181 aktivne tvari pesticida rađene su po akreditiranim metodama u laboratoriju koji ispunjava uvjete norme 17025, što je izuzetno značajno zbog analitičke i pravne vjerodostojnosti rezultata, primjene odgovarajućih inspekcijskih mjera te usporedivosti podataka sa zemljama u okruženju i EU. Za svaki uzorak čijom je analizom utvrđena neusklađenost u odnosu na važeće propise, Agencija je dostavila nadležnim inspekcijskim organima preporuke za daljnje postupanje, povlačenje s tržišta, radi zaštite zdravlja potrošača” – kazao je Hajrić.

Istakao je i da je rizik od izloženosti potrošača ostacima pesticida putem hrane analizirane u okviru Programa praćenja, monitoringa, ostataka pesticida u proizvodima biljnog porijekla i na njima u BiH u 2016. godini, a s obzirom na utvrđenu neusklađenost od 3,59 posto, nizak.

Norme EU

Pojasnio je i da je cilj monitoringa bio utvrditi količinu ostataka pesticida i njihovih metabolita u hrani biljnog porijekla te provjeriti odgovaraju li propisima usklađenim s normama EU koji određuju maksimalne nivoe ostataka, kao i ustanoviti pridržavaju li se proizvođači načela dobre poljoprivredne prakse, ali i zaštititi zdravlje potrošača.

“Osim omogućavanja mjera zaštite potrošača, kontinuiran monitoring ostataka pesticida ima veliki značaj u dokazivanju spremnosti domaćih proizvođača, kao i pripremljenosti nadležnih organa za izvoz voća i povrća iz BiH” – naglasio je Hajrić.

Koji pesticidi su pronađeni

Kada je riječ o vrsti pesticida, kontrolom je pronađen insekticid dimetoat, koji je korišten u prskanju nektarina radi zaštite od insekata, u količini od 0,131 miligram po kilogramu, iako je pravilnikom dozvoljeno 0,02. U jabukama je bio u mjeri od 0,055. U narandžama su nađeni hlorantraniliprol u količini od 0,049 iako je dozvoljen 0,01 miligram po kilogramu i propikonazol 0,868, a dozvoljeno je 0,05 miligrama po kilogramu.

Izvor: Avaz

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi