Otvoren kabinet za izokinetiku

Objavljeno: 24. 2. 2012

U banjalučkom Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” danas je svečano otvoren Kabinet za izokinetiku i predstavljen aparat “Biodeks 4 pro”, za koji je izdvojeno oko 100.000 KM iz vlastitih sredstava Zavoda.

Doktor fizikalne medicine i rehabilitacije u Zavodu Dragana Janković rekla je da se ovaj izokinetički dinamometar nove generacije, koji istovremeno omogućava dijagnostiku i liječenje, koristi za mjerenje jačine, snage i izdržljivosti mišića. “Do sada smo to procjenjivali rukom ljekara i terapeuta”, napomenula je Jankovićeva.

Ona je naglasila da se ovaj sistem posebno preporučuje sportistima, jer je u funkciji prevencije povreda, kao i u praćenju procesa treniga i njegovog usmjeravanja ka postizanju rezulatata kojima sportisti i teže.

Doktor Vedran Hadžić sa Katedre medicine sporta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Ljubljani istakao je da izokinetičko mjerenje omogućava bitne podatke na području preventive, kao i podatke sa stanovišta rehabilitacije.

“Ako mjerimo zdravlje ljudi, možemo dobiti bitne informacije da li je neko ugrožen i postoji mogućnost povrede, i na vrijeme nešto preduzeti, a na području sporta nam daje podatke o uspješnosti nekog sportiste, u smislu da li će imati dobar servis, šut ili brzinu”, naveo je Hadžić.

Iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović” ističu da su prednosti izokinetičkog mjerenja u tome da su protokoli mjerenja i terapije naučno utemeljeni, zatim mogućnost detekcije problema neuro-mišićne kontrole, kao i da omogućava individualno, planski vođen proces rehabilitacije sa mogućnošću objektivnog praćenja napretka pacijenta.

Testiranje “Biodeks 4 pro” aparatom ne preporučuje se djeci mlađoj od šest godina, a bolesnici sa kardiovaskularnim oboljenima se ubrajaju u populaciju sa relevantnim rizikom za testiranje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi