Od aprila prošle godine 560 zahtjeva

Objavljeno: 27. 2. 2012

U Banjaluci je od aprila prošle godine predato 560 zahtjeva za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata, podaci su Odjeljenja za prostorno uređenje u Administrativnoj službi grada.

“Odluka o legalizaciji biće na snazi do 11. aprila 2012. godine”, rekla je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Verica Kunić i naglasila da vlasnici ilegalno izgrađenih objekata koji se do tog datuma ne prijave više neće imati mogućnost naknadnog pribavljanja odobrenja za građenje, te će snositi posljedice nelegalne gradnje.

Prema njenim riječima, većina podnosioca zahtjeva nema riješen imovinsko-pravni status na zemljištu na kojem su gradili ili imaju više suvlasnika do kojih ne mogu da dođu ili ne mogu da plate obavezne naknade, što postupak legalizacije čini složenim.

Ona je istakla da Odlukom o legalizaciji bespravno početih ili izgrađenih objekata ili dijelova objekata na teritoriji grada Banjaluka od aprila prošle godine nisu propisane olakšice za plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratne rente za bespravno izgrađene objekte koji se legalizuju.

Na području grada Banjaluka ima od 15.000 do 20.000 bespravno izgrađenih objekata, a nakon donošenja Odluke o legalizaciji iz 2008. godine u prvom intervalu podneseno je 7 136 zahtjeva za legalizaciju, a izdato 1 460 odobrenja za građenje.

Postupak legalizacije pokreće se po zahtjevu ovlašćenog lica, investitora ili vlasnika za izdavanje lokacijskih uslova.

Izvor Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi