Oboljela djeca u Srpskoj lakše do sredstava za liječenje

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 15. 7. 2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je usvajanje zakona kojim bi oboljeloj djeci, a koja su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja, omogućila dijagnostika i liječenje u inostranstvu.

Taj vid liječenja dobili bi ukoliko im nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u ustanovama u RS-u, kao ni u drugim zdravstvenim ustanovama s kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisan ugovor.

Ako ovaj Dodikov zakon bude usvojen u entitetskom parlamenetu, formiraće se Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

U Fond će se prikupljati sredstva iz, kako je navedneo u nacrtu ovog zakonu, posebnog doprinosa za solidarnost, u iznosu od 0,25 posto od neto plate zaposlenih u RS-u, iz posebnog doprinosa za solidarnost koji uplaćuju opštine i gradovi, donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca te ostalih sredstava.

Zaposleni u RS-u mogu uputiti zahtjev Upravnom odboru Fonda da ih oslobodi uplaćivanja doprinosa za solidarnost, što je direktor Fonda dužan odobriti i o tome obavijestiti poslodavca zaposlenog.

“Sredstva Fonda dodjeljuju se za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda, a za koje nije moguće obezbijediti odgovarajuću zdravstvenu uslugu u RS-u i za koju Fond zdravstvenog osiguranja nije u mogućnosti da osigura cjelokupna sredstva iz sopstvenih izvora” – precizira se u zakonu.

Navodi se i da se sredstva Fonda dodjeljuju, ukoliko su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike, odnosno liječenja u zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS-a ima potpisan ugovor o saradnji. Visinu posebnog doprinosa za solidarnost, koji će uplaćivati lokalne zajednice u Fond, odrediće Savez opština i gradova RS-a, a na osnovu njihove razvijenosti.

Predviđeno je da Vlada RS-a imenuje direktora Fonda, na osnovu javnog konkursa, kao i Upravni odbor Fonda koji bi trebalo da ima 15 članova imenovanih iz reda predstavnika istaknutih zdravstvenih radnika, Saveza sindikata, Saveza opština i gradova, Privredne komore, medija i udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece.

Svi podaci o prikupljenim i dodijeljenim, odnosno raspoređenim sredstvima s računa Fonda, će biti svakodnevno dostupni na njegovoj internet stranici.

Izvor: Agencije

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?