Novac za helikoptere stoji netaknut

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 31. 8. 2017

U budžetu Ministarstva odbrane BiH od 2013. godine stoji netaknuto 7,5 miliona KM izdvojenih za remont helikoptera Oružanih snaga BiH, a iako taj novac nikada nije utrošen, zatraženo je povećanje budžetskog okvira institucija BiH za 2018. godinu u svrhu kupovine dvije nove letjelice.

Predstavnici Republike Srpske oštro su se usprotivili namjeri nadležnih u institucijama BiH da fiskalni okvir BiH za iduću godinu bude uvećan kako bi se obezbijedilo 65 miliona KM za kupovinu helikoptera za Oružane snage.

U odluci Savjeta ministara BiH od 12. decembra 2013. godine, koju je potpisao tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda, navodi se višegodišnji projekat remonta četiri helikoptera u ukupnom iznosu od 7,48 miliona maraka.

“Sredstva za realizaciju tog projekta biće obezbijeđena u okviru odobrenog budžeta Ministarstva odbrane BiH u 2013. godini. Sa budžetske pozicije izdaci za tekuće održavanje biće izdvojeno 980.000, sa pozicije investiciono održavanje opreme tri miliona, a za investiciono održavanje objekata 3,5 miliona maraka”, navodi se u odluci koja je u posjedu “Glasa Srpske”.

Navedeno je da su za realizaciju te odluke zaduženi Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo odbrane.

Bivši ministar finansija i trezora Nikola Špirić kaže da se radi o nesposobnosti sprovođenja tendera i tenderskih procedura, što je dovelo do toga da helikopteri četiri godine nisu u funkciji gašenja požara.

“Nažalost, oni sad traže povećanje budžetskog okvira da kupuju nove helikoptere, iako domaća i međunarodna javnost traže da se javna potrošnja drži u okvirima, odnosno da se smanji. Ali tu se radi o političkom zahtjevu da dođe do širenja budžetskog okvira preko priče o kupovini helikoptera, kao da je neko naivan”, rekao je Špirić.

Dodao je da su predstavnici RS u institucijama BiH dio te priče.

Član Komisije Parlamenta BiH za finansije i budžet Aleksandra Pandurević juče nije odgovarala na telefonske pozive.

Ministarstvo

Iz Ministarstva finansija RS saopšteno je da Srpska podržava to da globalni fiskalni okvir bude usvojen u ovogodišnjim okvirima i protivi se zahtjevima za povećanje izdvajanja sredstava sa zajedničkog računa za potrebe institucija BiH.

“Stav Srpske podržao je i Međunarodni monetarni fond u saopštenju u kojem je navedeno da bi usvajanje predloženog globalnog fiskalnog okvira predstavljalo kršenje aranžmana sa tom finansijskom institucijom”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Goran Maunaga

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?