Nevjerovatno: Dobio banku na sudu u Srbiji

Objavljeno: 26. 3. 2012

U Srbiji je donijeta prva presuda u kojoj je jedno fizičko lice na sudu uspjelo da pobijedi banku.

Klijent KBC banke nedavno je dobio presudu protiv te finansijske kuće zbog podizanja fiksne marže na stambeni kredit, piše “Blic”.

Ovo je prvi put u Srbiji da je sud ocijenio da banka nije smjela da promijeni fiksnu kamatu na stambeni kredit uz obrazloženje da je to u skladu sa njenom poslovnom politikom, kažu u Udruženju bankarskih klijenata “Efektiva”.

Klijentu je u oktobru 2010. godine banka podigla maržu sa jedan na 3,5 odsto. U Ugovoru je jasno stajalo da je kamata za ovaj stambeni kredit u “švajcarcima” definisana kao zbir fiksne marže i šestomjesečnog libora. U jednom članu, međutim, stajalo je i da banka ima pravo da mijenja stopu u skladu sa promjenom svojih poslovnih akata.

U sporu koji je trajao godinu dana sud je, međutim, donio presudu kojom je poništio ovu odredbu ugovora. Banci je time poručeno da je prekršila Zakon o obligacionim odnosima i da će klijentu morati da vrati novac koji je platio iznad prvobitno ugovorene marže.

 U zavisnosti od banke i visine kredita, to je u prosjeku između 1.000 i 5.000 evra, a što bi uz plaćanje veće marže s vremenom bilo i mnogo više.

U Srbiji, inače, ima oko 35.000 stambenih kredita u “švajcarcima” kod kojih su banke jednostrano podizale kamatnu stopu.

 KBC banka sada ima pravo da uloži žalbu na prvostepenu presudu. Ukoliko to ne učini moraće klijentu da vrati novac. Koji će korak preduzeti, u ovoj banci nisu htjeli da kažu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi