Nemaju čamaca, a kupuju softver od dva miliona KM

Objavljeno: 15. 11. 2016 u 15:45h

I dok Bosna i Hercegovina nema osnovna sredstva da reaguje u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, poput čamaca za spašavanje ili vjedara za helikoptere iz kojih se gasi požar, Vijeće ministara BiH odobrilo je Ministarstvu finansija i trezora BiH nabavku specijalnog softvera koji bi u slučaju katastrofa osigurao nesmetano funkcionisanje ovog ministarstva.

Na pretposljednjoj sjednici, za nabavku ovog softvera, koji bi služio za brze reakcije, Vijeće ministara odlučilo je izdvojiti skoro dva miliona KM, a u odluci se ističe da je riječ o višegodišnjem projektu koji će se realizovati od 2016. do 2019. godine.

“Projekt, između ostalog, uključuje nabavu opreme i softvera/licencija, kao i tehničko održavanje softvera”, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kazali su da je ovo nastavak projekta Evropske komisije iz IPA programa koji se odnosi na unapređenje rada svih trezora u BiH, te da obavezu provođenja imaju i entiteti i institucije BiH.

Kako su objasnili, projekt je već bio započet, ali je dio sredstava preusmjeren za pomoć nakon poplava koje su zadesile BIH u maju 2014. godine, što je bio i razlog kašnjenja u implementaciji.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom domu BiH, međutim, ističe da je takav jedan zahtjev krajnje neprimjeren.

“Potrošiti skoro dva miliona KM na softver u situaciji kada Oružane snage BiH i civilne zaštite nemaju čamaca za spašavanje, opremu i osnovna sredstva kojima bi pomogli u slučaju prirodne katastrofe je nedopustivo”, kaže Bećirović i dodaje da su ta sredstva mogla dobro poslužiti za nabavku čamaca za spašavanje i druge opreme koja je prijeko potrebna.

Mirsad Isaković (SBB), poslanik u Predstavničkom domu BiH i finansijski stručnjak, upozorava da se već godinama budžetske rezerve troše netransparentno te da je i kupnja softvera jedna takva odluka.

“Za to konačno treba neko da odgovara. Rezerve se troše na kupovinu automobila, a trebalo bi da budu raspoređene za slučaj prirodnih i drugih katastrofa. Problem su i sredstva koja su doznačena za sanaciju štete od poplava i klizišta. Smatram da bi se Tužilaštvo BiH time trebalo pozabaviti i pozvati na odgovornost”, rekao je Isaković.

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da joj je ova informacija nepoznata, ali, ako je tačna, onda je to čisto pranje novca.

“Ne razumijem da kupujemo softver u momentu kad OSBiH nemaju dovoljno čamaca za spašavanje, nemaju vjedara za helikoptere iz kojih se gasi požar, nemaju načina da odreaguju efikasno ako se neka katastrofa dogodi”, kaže Majkićeva, te upozorava da je to suludo.

Momčilo Novaković (NDP), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je da nije upoznat sa ovom informacijom, ali da se nada da Vijeće ministara BiH vodi računa da se ispoštuju restriktivne mjere kada je u pitanju budžet.

Prije nešto više od dvije godine BiH su pogodile poplave, usljed kojih je pola zemlje bilo pod vodom, više od 100.000 ljudi raseljeno, a pričinjene štete su bile blizu četiri milijarde.

Nedavna revizija “Aktivnosti institucija za provođenje zaštite i spašavanja u prirodnoj ili drugoj nesreći” utvrdila je da je BiH suočena s nedostatkom materijalne i kadrovske opremljenosti za reagovanje u kriznim situacijama.

Čak ne postoji ni analiza potreba opreme za strukture sistema zaštite i spašavanja, a ni jedinstvena baza podataka.

Izvor: Nezavisne

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi