“Najava trgovinskog rata” BiH i Hrvatske?!

Objavljeno: 6. 4. 2012

U Hrvatskoj je sa iznenađenjem dočekana izjava ministra spoljnjih poslova BiH Zlatka Lagumdžije nakon povratka iz Zagreba da Hrvatskoj i BiH prijeti „neka vrsta trgovinskog rata“ ne riješe li se otvorena pitanja u sljedećih petnaest mjeseci.

Zlatko Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija

Prema pisanju riječkog „Novog lista“, ova diplomatska pljuska službenog Sarajeva iznenađuje tim više jer takvoga tona u Zagrebu nije bilo.

Sve izjave i zatvoreni razgovori u Zagrebu su odisali dobrosusjedstvom, a Lagumdžija je lično najavio potpisivanje međudržavnog sporazuma o evroatlantskom partnerstvu.

Međutim, nakon povratka u Sarajevo Lagumdžija je rekao „da na dnevnom redu ne smiju biti samo ona pitanja koja Hrvatska smatra bitnim“, iako to u Zagrebu niko nije ni tražio. „U suprotnom, ne treba isključiti intervenciju Brisela“, upozorio je Lagumdžija.

Šef diplomatije BiH je rekao da treba otvoriti sedam, a ne predviđena dva granična prelaza za robu animalnog porijekla kada Hrvatska uđe u EU. „Jer, ako budemo imali dva, završićemo bez ijednoga“, naveo je Lagumdžija.

„Ako se ove stvari ne riješe sistemski, za godinu ćemo biti u poziciji da ništa nije riješeno, a ako se to dogodi, bojim se da ćemo ući u ekonomsko-trgovinski haos između dvije zemalje koji će biti na štetu svih“, rekao je Lagumdžija.

On tvrdi da Hrvatska BiH prodaje 90 odsto proizvoda koje ne može prodati nigdje drugo, a da BiH takve proizvode može kupovati bilo gdje.

Hrvatski diplomatski izvori potvrdili su „Novom listu“ da je u Zagrebu govorio sasvim drukčije.

Problem graničnih prelaza, naime, nije problem Hrvatske, nego BiH – EU komisija pregovarala je s BiH o mogućnosti otvaranja dodatnih prelaza, ali samo pod uslovom da BiH ima dovoljno robe evropskog standarda koja bi preko tih prelaza mogla biti prevezena.

Vlasti BiH nisu u to uvjerile Evropsku komisiju, pa zasad vrijedi odluka da će Hrvatska prema BiH otvoriti samo dva prelaza za prevoz robe animalnog porijekla.

Problem je za BiH još i veći, jer još nije počela pripreme za prilagođavanje čak ni ta dva granična prelaza za izvoz u EU. Prilagođavanje ulaska Hrvatske u EU koštaće BiH najmanje 15 miliona evra, prema računici Direkcije za evropske integracije BiH, ali konačan iznos mogao bi biti i veći.

Opremanje samo jednoga graničnog prelaza s BiH strane moglo bi koštati 13 miliona evra. Još veći problemi mogli bi iskrsnuti unutar BiH, jer RS i Federacija BiH moraju usuglasiti stav o pregovorima s Hrvatskom, što neće biti lako, konstatuje „Novi list“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi