Na području Bijeljine prošle godine 80 oboljelih

Objavljeno: 24. 3. 2012

Na području opštine Bijeljina u prošloj godini registrovano je oko 80 oboljelih od tuberkuloze, a simptomi ove bolesti su umor, slabost, povišena temperatura, mršavljenje, noćno znojenje, suvi kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje i bolovi u grudima.

Liječenje može potrajati i do 12 mjeseci, a važno je da se vodi računa o redovnoj ishrani u koju treba unijeti sve vrste namirnica, o ličnoj higijeni i higijeni prostora, te o uslovima stanovanja, a za oporavak je neophodno dovoljno sna, da rad bude usklađen sa uslovima života, i što manje rigoroznih dijeta.

Načelnik Odjeljenja za plućne bolesti u Opštoj bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini Slađana Trifković rekla je da će svi pacijenti koji su oboljeli od tuberkuloze i koji se jave u ovu ustanovu biti zbrinuti, dodajući da su lijekovi i liječenje besplatni čak i za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje.

Ona kaže da je potrebno da pacijenti budu odgovorni prilikom liječenja i da redovno koriste terapiju, bez uzimanja alkohola i drugih opojnih sredstava koja ometaju liječenje.

“Krajem februara na našem odjeljenju za plućne bolesti sa radom je počela mikrobiološka laboratorija u kojoj se radi otkrivanje bacila tuberkuloze u iskašljaju pacijenta, dok su nekada pacijenti morali odlaziti u Brčko i Loznicu”, rekla je Trifkovićeva.

Zabrinjavajuće je da je broj oboljelih od tuberkuloze u porastu. Republika Srpska ima srednju incidencu obolijevanja i taj broj kreće se oko 50 oboljelih na 100.000 stanovnika godišnje.

U Srpskoj su prošle godine registrovana 534 novooboljela pacijenta od tuberkuloze, dok je stopa izlječenja bila 85 odsto, što je svrstava u standarde drugih evropskih zemalja.

Najveći broj oboljelih su osobe starije od 65 godina, što pokazuje da je ta kategorija najugroženija, dok je njih 278 pripadalo ugroženoj kategoriji stanovništva.

Tuberkuloza je bolest koja u svijetu odnosi milione života, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje tri miliona ljudi oboli a osam miliona umre od ove bolesti.

Tuberkuloza je izlječiva ako se na vrijeme otkrije, a da bi se razvila potrebno je da se ispune brojni uslovi kao što su: izvor bolesti, dovoljan broj bacila, osiguran put prenosa od izvora do osobe koja je zaražena i da imunitet čovjeka bude oslabljen.

Bolest se prenosi kašljanjem, kihanjem, razgovorom, glasnim smijehom, pjevanjem, a rizični faktori koji dovode do obolijevanja su siromaštvo, glad, beskućništvo, upotreba droge, alkohola…

 Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi