Mogući novi potopi od topljenja glečera na Grenlandu i Antarktiku

Objavljeno: 21. 3. 2012

Nivo svjetskog okeana će se podići za 10 do 20 metara ukoliko se otopi sav led na planeti, a taj proces je neizbježan čak i ako globalno zagrijavanje ne pređe granicu od dva stepena Celzijusa, koju je Međudržavna grupa eksperata za klimatske promjene (IPCC) označila kao “stabilnu”.

“Prirodno stanje planete uz takvu količinu ugljendioksida u atmosferi i s takvim temperaturama podrazumijeva za oko 20 metara viši nivo Svjetskog okeana od sadašnjeg”, izjavio je Ričard Lejn iz Nacionalnog naučnog fonda Sjedinjenih Američkih Država (NSF), rukovodilac istraživanja objavljenog u časopisu “Geologija”.

Naučnici iz SAD i Novog Zelanda su uporedili savremene klimatske procese sa stanjem iz epohe “Pleistocena” (prije 2,7-3,2 miliona godina) kada su količine gasova sa efektom staklene bašte i temperature na povrišini zemlje bili slični sadašnjim.

Na osnovu rezultata istraživanja naučnici su zaključili da bi u našoj epohi trebalo očekivati neizbježni porast nivoa okeana, što će se desiti zbog velike količine vode oslobođene u potpunom topljenju lednika na Grenlandu i Antarktiku.

Zajedno sa tim, smatraju autori istraživanja, ovaj proces bi mogao da traje stotinama ili čak hiljadama godina.

“Kada se voda, koja je sada ‘uskladištena’ u ledu na teritoriji Grenlanda i Antarktika sruči u okean, svijet će sasvim drugačije izgledati. Više od 70 odsto stanovništva biće primorano na iseljavanje, ili će biti potopljeno”, kaže Lejn.

Međudržavna grupa eksperata za klimatske promjene (IPCC) formirana je 1988. godine pod pokroviteljstvom programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP) i svjetske meteorološke organizacije (WMO) za procjenu rizika od globalnih klimatskih promjena izazvanim antropološkim uticajima.

IPCC procjenjuje da bi zbog porasta prosječne temerature na zemlji većem od dva stepena Celzijusa brojni prirodni sistemi na zemlji dospjeli u kritičnu fazu. Od tada se ovaj rast temperature smatra za “klimatsku” granicu.

Izvor: Blic

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi