Mladi ostariše čekajući subvencije!

Objavljeno: 11. 10. 2017

Vlada Srpske nije se pokazala kao pouzdan partner mladima koji od šest mjeseci do godinu dana čekaju subvencije za stambene kredite u iznosu od jedan odsto!

Stoga, najava novih mjera pronatalitetne politike ne čini se kao ostvariva i pouzdana, pa većina smatra da je ovo samo jedno od praznih obećanja.

Sudeći prema riječima onih u programu pomoći iz kojeg se mladima u RS finansira jedan odsto kamate na kredite za stan, Vlada RS se nije pokazala kao siguran partner. Oni govore da godinama muku muče sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta RS iz kojeg se “svake prestupne” sjete da izmire svoje obaveze.

Uplate kasne šest mjeseci

U ovom trenutku Vlada Srpske kasni sa uplatom šest mjeseci, a kako su nam rekli naši sagovornici, još je i dobro kako je bilo.

Sanja K. (29), koja je prije nekoliko godina sa suprugom kupila stan, kaže za naš portal da im se do sada nikada nije desilo da subvencija stigne u roku, a da su kašnjenja nekada bila i do godinu dana.

“Ministarstvo uvijek ima neke probleme oko isplate. Sad su uspjeli da smanje dug na šest mjeseci, što je dobro, jer su prošle godine baš zaglibili. Dugovali su nam subvencije za cijelu godinu. A onda su pred izbore u nekoliko navrata uplaćivali. I tako uvijek. Nagomila se dug i onda oko izbora nam nešto uplate. Sreća nam je pa su izbori svake dvije godine” – rekla nam je Sanja.

Ona dodaje da joj je neshvatljivo zašto Vlada i premijerka RS Željka Cvijanović najavljuju nove mjere kojima bi pomogla mlade, ako ne mogu da servisiraju ni postojeće obaveze.

“Drago mi je da će i mlade majke koje nemaju posao uskoro moći da dobijaju subvencije, samo me interesuje od kojih para će se to isplaćivati. Najgore mi je kad čujem premijerku da govori kako ne trebamo da brinemo i da ima novca za sve, a mi na sopstvenom primjeru vidimo da novca nema” – ispričala je Sanja.

Isplata u skorije vrijeme?

Zanimljivo je i to što je za ove namijene godišnje potrebno od jedan do 1,5 miliona KM, čime bi se pomoglo oko 3 000 porodica. Ipak, tih sredstava godinama nema dovoljno, pa se logično nameće pitanje kako će tek Vlada obezbijediti planiranih 20 miliona godišnje za dodatak porodiljama.

Ministarstvo u cijeloj prošlog godini nije objavljivalo konkurse za isubvencije kamatne stope na stambene kredite.
Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS navode da su značajno smanjili dugovanja za subvencije i da rade na tome da ona budu minimalna.

“Ministarstvo je uplatilo korisnicima subvencija na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove za prva tri mjeseca tekuće godine, čime su značajno smanjene obaveze prema korisnicima. U sistem su unesene obaveze za još šest mjeseci, a riječ je o iznosu od oko 600 000 KM. Isplata tih sredstava se očekuje u što skorije vrijeme” – rekli su nam iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Zanimljiva je i činjeica da zbog nedostatka sredstava ministarstvo u cijeloj prošlog godini nije objavljivalo konkurse za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite, čime su mnogobrojni mladi bračni parovi zakinuti za iznose do čak 1 000 KM.

Nebriga za mlade

Prvi konkurs na koji su se mogli prijaviti mladi i mladi bračni parovi za prošlu godinu objavljen je tek u aprilu 2016. godine. Zbog toga, svi oni koji su podigli stambene kredite u prošloj godini prvu isplatu mogu očekivati tek za maj 2016. godine, koja još nije došla na red.

Predsjednik odbora za pitanja djece, mladih i sporta u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić, naglašava da Vlada svojim svakodnevnim postupcima i nečinjenjem pokazuje koliko brine o mladima i koliko joj nije stalo do poboljšanja statusa ovog dijela stanovništva RS.

“Dugovanja za subvencije za mlade bračne parove i mlade su nešto što se vuče od kad je uspostavljena ova mjera. Više sam puta na to ukazivao u NSRS, ali evidentno je da u budžetu nema novca za te namjene. Možda bi ga bilo kad bi se napravile preraspodjele i drugačije posložili prioriteti, ali za sad je tako. Zbog toga je očigledno da Vlada konstantno kroz zakone ili podzakonske akte donosi razne odluke kojima se obećava pomoć mladima znajući da to neće moći da ispoštuju jer nema novca u budžetu. Ipak, to njih ne spriječava da na taj način kupuju vrijeme i glasove, a ako je suditi prema isplatama koje dobijaju mladi bračni parovi za stambene kredite, očekivati je da će i nova mjera pomoći porodiljama biti kratkog daha, odnosno do izbora” – zaključio je Šešić.

Izvr: Srpskacafe/J.Škrbić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi