Mirjanić odgovoran za kriminalnu upisnu politiku

Objavljeno: 14. 4. 2012

Banjaluka – Bivši rektor i profesor fizike Dragoljub Mirjanić, koji na Odsjeku stomatologije Medicinskog fakulteta u Banjaluci predaje predmet stomatološki materijali, najodgovorniji je za kriminalnu upisnu politiku na stomatologiji, na koju se svake godine upiše daleko veći broj studenata nego što je zakonom predviđeno izjavio je “Glasu Srpske” predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske Slavko Pećanac.

– Obraćali smo se nadležnima, ali bezuspješno. Kad se obratimo fakultetu, oni kažu da je to naređenje stiglo “odozgo” i da je Vlada to dozvolila, a kad se obratimo Ministarstvu, oni ćute – kaže Pećanac.

Kaže da je Komora kao ovlašćeni organ dužna da učestvuje u planiranju stomatoloških ambulanti u RS, broja specijalizacija i planiranju upisa studenata na fakultet.

– Do sada nama se Medicinski fakultet nikad nije obratio za takvu saradnju, iako su bili dužni. Zato sada imamo 700 upisanih studenata i 100 nezaposlenih stomatologa. Problem je i u hiperprodukciji nesposobnih stomatologa – kaže Pećanac.

On dodaje da je upisom, kao i kompletnim Medicinskim fakultetom, uvijek vladao Mirjanić još od vremena kada je bio rektor.

– Apsurd je da je Mirjaniću Medicina matični fakultet i to preko sporednog predmeta koji predaje, a to je ranija fizika koja se sad zove biofizika. Ali on je tu jer je Medicinski fakultet profitabilan – tvrdi Pećanac.

Ističe da je Mirjanić tako profilisao i kadrove da bi omogućio svom sinu Vladanu da bude magistar, a već mu je gotov i doktorski rad.

– Dečko je dobio specijalizaciju i magisterij po brzom postupku. On će uskoro doktorirati kod istog profesora Čupića iz Novog Sada koji mu je mentor i on će vrlo brzo biti i profesor. Skretao sam na to pažnju nekoliko puta dekanima fakulteta, i ranije i danas, i nekoliko puta razgovarao i s rektorom – kaže Pećanac.

Ističe da kod profesora ortodoncije Čupića iz Novog Sada svi doktori koji su na specijalizaciji u Banjaluci odrađuju dio specijalizantskog staža u njegovoj ordinaciji u Novom Sadu.

– Tu rade i zarađuju mu novac, iako njegova privatna ordinacija niti može, niti je registrovana kao naučno-nastavna baza. Obraćao sam se nekoliko puta Prosvjetnoj inspekciji s tom problematikom, ali mi je šef inspekcije rekla da ništa ne može jer njena kćerka studira medicinu. Njen pomoćnik ranije mi je takođe rekao da je nemoćan jer mu kćerka završava stomatologiju – kaže Pećanac.

Dodaje da se na Medicinskom fakultetu ništa ne dešava bez Mirjanićevog znanja.

– Desilo se da su 2006. godine istovremeno održavana naučno-nastavna vijeća Univerziteta i Medicinskog fakulteta. Na ovom drugom trebalo je da bude riješeno nešto za Mirjanićevog sina. Zato su oni koji su bili na vijeću Univerziteta trčali lomeći noge da stignu da sastanak vijeća Medicinskog fakulteta da bi glasali da to prođe – kaže on.

Mirjanić kao profesor fizike predaje na Odsjeku za stomatologiju predmet stomatološki materijali.

Mirjanić nam se prethodnih dana nije javljao na mobilni telefon. U Akademiji nauka RS, gdje radi kao sekretar, rekli su da “ima vijeće na Medicinskom fakultetu”, dok je sekretarica u toj ustanovi rekla da je on u Akademiji nauka. Ostavili smo broj kontakt telefona, ali Mirjanić se nije javio.

Biografija

– Mirjanić je završio Školu učenika u privredi u Novoj Topoli, poslije čega je upisao Višu pedagošku školu. Zatim je upisao drugi stepen PMF-a u Novom Sadu. U njegovoj bibliografiji stoji samo to, da je završio PMF, ali ne i šta je prethodno završio, odnosno da je stepenovao fakultet – kaže Pećanac.

Dodaje da po Zakonu o visokom obrazovanju onaj ko nije redovno završio fakultet nije mogao ući u postdiplomski studij.

– U njegovoj bibliografiji piše da je magistrirao 1981. godine, ali ne piše gdje. Stoji i da je doktorirao 1983. godine, ali ne i gdje. To je zato što je 1983. godine u Beogradu odbijeno da doktorira jer nije imao redovno završen fakultet. Drugi razlog je što nije imao potrebne naučne radove objavljene u tri referentna svjetska časopisa. Onda je otišao u Novi Sad i doktorirao – kaže Pećanac.

Izvor: Glas Srpske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi