Matematika karta za zaposlenje

Objavljeno: 18. 4. 2017

Da fakultetska diploma više nije nikakva garancija za dobijanje posla najbolje zna 13.231 nezaposlenih sa visokom stručnom spremom u Republici Srpskoj, među kojima najduže na posao čekaju profesori filozofije i sociologije.

Stručnjaci objašnjavaju da trenutno za ovim kadrovima vlada veoma malo ili nikakvo interesovanje na tržištu rada. Zbog toga onima koji žele da rade, a ne da radni vijek provedu čekajući na posao u struci, kao jedino rješenje nude prekvalifikaciju.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da prosječna dužina čekanja na posao zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja, ali i trenutno potrebe poslodavca.

“U okviru sedmog stepena stručne spreme poslodavci najviše traže profesore matematike i fizike. Oni koji posjeduju diplome tih fakulteta na radno mjesto u prosjeku čekaju oko dva mjeseca”, podaci su Zavoda.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Banjaluka Miroslav Vukajlović ističe da sve češće, zbog nemogućnosti zaposlenja u struci, mnogi filozofi i sociolozi putem njihove agencije traže bilo kakav posao.

“Sa ovim problemom se suočavamo posljednjih 15 godina, jer sa fakulteta izlazi sve više profesora, između ostalog, filozofije i sociologije, dok su potrebe tržišta za njima sve manje”, rekao je Vukajlović.

Dodao je da iako se o ovom problemu bruji već godinama, sa fakulteta i dalje izlazi armija ovih kadrova, od kojih većina vjerovatno nikada neće pronaći posao u struci. Prema njegovim riječima za ovaj problem najviše su  odgovorni fakulteti, odnosno njihova pogrešna upisna politika.

Da najveću odgovornost za ovaj problem snose fakulteti i Ministarstvo prosvjete i kulture RS slaže se i član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković.

“Profesori filozofije, sociologije, geografije i drugih smjerova koji imaju mali dijapazon za zapošljavanje, zbog čega dugo trže posao”, kaže Dudukvić dodajući da bi tim kadrovima trebalo ponuditi prekvalifikaciju.

“U uslovima kakvi jesu, visokoobrazovnom kadru za koji ne postoji potreba na tržištu rada ili je ta potreba veoma mala, bolje bi bilo da se prekvalifikuje u neko zanimanje sa kojim će se moći zaposliti”, rekao je Dudukvić.

Pri prekvalifikaciji, dodaje, trebalo bi voditi računa da se odabere zanimanje koje nije ograničeno na javni sektor, jer se u realnom sektoru mnogo brže dolazi do posla.

Na birou i do kraja života

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS tokom prošle godine, sa biroa je zbog smrti brisano ukupno 527 ljudi. Po istom osnovu u 2015. godini sa evidencija Zavoda “skinuto” njih 519.

Stanje na Zavodu za zapošljavanje RS sa 31. martom 2017.

 • četiri profesora matematike,
 • 15 profesora informatike,
 • 12 profesora matematike i informatike,
 • 65 profesora filozofije,
 • 27 profesora sociologije,
 • 73 profesora filozofije i sociologije.

Prosječna dužina čekanja na posao

 • profesori matematike i fizike – dva mjeseca
 • prof. matematike i informatike – oko četiri mjeseca
 • profesori njemačkog jezika – oko devet mjeseci
 • veterinari – oko 12 mjeseci
 • novinari – gotovo tri godine
 • profesori geografije – tri godine
 • profesori filozofije i sociologije – tri godine

Izvor: Glas Srpske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi