Lajv sajens: Najgluplja naučna istraživanja 2011. godine

Objavljeno: 8. 1. 2012

Svinje uživaju da se valjaju u blatu

Naučnici stvari nikad ne uzimaju zdravo za gotovo. Istraživači moraju da dokažu da je ono za šta vjerujemo da je istina stvarno istina, kroz reprezentativne, statistički značajne rezultate. Što je sigurno, sigurno je. Ispitivanje pretpostavki je, na kraju krajeva, sama suština nauke.

Ipak, čak i kada se sve to uzme u obzir, neka istraživanja sprovedena prošle godine su bila stvarno besmislena. “Lajv sajens” donosi pregled zaključaka naučnih studija koje su prošle godine dokazale očigledno.

Poslije konzumiranja veće količine alkohola rjeđe se praktikuje siguran seks

Previše alkohola umanjuje našu sposobnost da donosimo ispravne odluke. Kanadski istraživači analizirali su podatke prikupljene u 12 ranijih studija koje su se bavile uticajem alkohola na ponašanje, a rezultati do kojih su došli biće objavljeni ovog mjeseca u stručnom časopisu “Zavisnost”.

Ukratko, što je više alkohola u organizmu, veća je vjerovatnoća da će se osoba upustiti u nezaštićeni seksualni odnos. Za svako povećanje nivoa alkohola u krvi od 0,1 miligrama po mililitru, rizik od stupanja u seksualni odnos bez zaštite rastao je za pet odsto.

Drugim riječima, vjerovatnoća da se neko mrtav pijan sjeti da upotrebi kondom je prilično mala.

Muškarci potiskuju strah, bol i empatiju kada se od njih očekuje da pokažu da imaju samopouzdanja

Ovaj zaključak vjerovatno nikoga nije iznenadio. Ali, psiholozi su se ozbiljno pozabavili istraživanjem, pa se to sad može smatrati naučno dokazanom činjenicom.

Cilj istraživanja čiji su rezultati objavljeni u decembru u časopisu “Psihologija” bio je da se utvrdi kako se muškarci nose sa emocijama u situacijama u kojima se od njih očekuje da budu oličenje muževnosti, snage i samopouzdanja.

“Kontrola emocija u situacijama u kojima muškarci treba da se dokažu ima ključnu ulogu u ispunjavanju društvenih očekivanja, bez obzira na to da li se radi o incidentu na času fizičkog ili čuvanju teško stečene pozicije na poslu”, zaključili su psiholozi sa Univerziteta Indijana.

Vožnja pod dejstvom marihuane je opasna

Ko bi rekao da je opasno da neko “naduvan” sjedne za volan… Ali, za svaki slučaj, naučnici su i to provjerili. Prema rezultatima studije koju je u oktobru objavio časopis “Epidemiologija”, marihuana povećava rizik od saobraćajne nesreće. Osobe koje sjednu za volan u roku od tri sata od upotrebe marihuane, izložene su dvostruko većoj opasnosti od sudara.

Svinje obožavaju blato

Ispostavilo se da se prasići ne foliraju: oni stvarno uživaju u valjanju u blatu, i to ne rade samo da bi zabavili ljude. Analizirajući ponašanje životinja, naučnici su zaključili da je valjanje u blatu za svinje znak blagostanja. Kako su došli do toga? Ranije se mislilo da se svinje ljeti valjaju u blatu da bi se rashladile, a sad je neko primijetio da to rade i u toku zime…

Modni časopisi glorifikuju mladost

Vrlo interesantno: žene starije od 40 godina gotovo nikad se ne pojavljuju u časopisima. Na naslovnim stranama ženskih magazina dominiraju zvijezde u dvadesetim i tridesetim godinama, čak i ako su u pitanju časopisi čija je ciljna grupa i nešto starija populacija.

Na naslovnoj strani “Voga” u 2010. godini pojavila se samo jedna žena koja je imala više od 40 godina. U pitanju je bila Hale Beri koja je tada imala 43.

Osobe čiji je partner velikodušan imaju srećan brak

U oblasti bračnih savjeta rijetko kad se pojavi nešto iznenađujuće, pa je tako i ova godina bila rezervisana za banalnosti. Dakle, psiholozi su sproveli istraživanje i zaključili da je tajna srećnih brakova u velikodušnosti partnera.

Polovina žena i 46 odsto muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, koji su svoje partnere opisali između ostalog i kao “velikodušne” istovremeno su svoj brak okarakterisali kao “veoma srećan”. Od onih čiji partneri nisu velikodušni, srećno je u braku samo 14 odsto ispitanika.

Roditelji posljednji primijete da nešto nije u redu sa njihovom djecom

“Trava i alkohol? Nema šanse!”, i tako roditelji žive u zabludi kada je riječ o ponašanju njihove djece… Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Mičigenu pokazalo je da iako većina roditelja koji su učestvovali u anketi vjeruje da 60 odsto srednjoškolaca pije kad izađe u provod, samo deset odsto njih misli da to radi i njihovo dijete.

Internet nam služi da ubijemo vrijeme

Internet je “mjesto” za prekraćivanje dokolice. U decembru je objavljeno istraživanje Pju instituta, čiji su rezultati pokazali da 53 odsto korisnika uzrasta od 18 do 29 godina svakog dana “visi” na Internetu da im prođe vrijeme, a da to povremeno čini priznaje i 58 odsto odraslih.

Deklaracije na proizvodima niko ne čita

Kalorije, masti, šećer… Svi se nešto kao preračunavamo, ali spisak na prehrambenim proizvodima u stvari niko živi ne čita. Ispostavilo se da i oni koji kažu da uvijek pročitaju deklaraciju u realnim uslovima eventualno provjere rok trajanja onoga što kupuju.

U Americi je sprovedeno istraživanje tokom kojeg su dobrovoljci pri odlasku u kupovinu nosili uređaj koji prati pokrete očiju. Iako je na početku eksperimenta oko 30 odsto ispitanika izjavilo da redovno čita deklaracije, analiza podataka pokazala je da je tek svaki stoti stvarno pogledao koliko masti, šećera i kalorija sadrži odabrani proizvod.

Izvor: Mondo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi