Koja su najtraženija zanimanja u Srpskoj?

Objavljeno: 17. 2. 2017

Profesori matematike, fizike, hemije, informatike i njemačkog prošle godine najkraće su obijali pragove zavoda za zapošljavanje u Srpskoj.

Njihove kolege ekonomisti, pravnici, inženjeri poljoprivrede, profesori fizičkog i razredne nastave, godinama tavore na evidencijama.

Upisna politika na dva javna univerziteta, trebalo bi bar za nijasnu da popravi stanje. Prijemni ispiti na fakultetima su za četiri mjeseca, a rektori tek kreću da bistre upisnu politiku i kvote.

“Možemo govoriti eventualno o nekim studijskim programima na koje nećemo upisivti studente u narednoj školskoj godini. Nismo za sada licitirali. Zato kažemo da u naredndih mjesec dana zaista očekujemo kvalitetne analize koje će pokazati koji i gdje postoji opravdanje na koje studijske programe ne upisujemo studente”, rekao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Rektori pretpostavljaju da će posebno društveni i humanistički smjerovi na fakultetima pretrpjeti rezove. U prilog tome idu i brojke sa biroa. Dok se na banjalučkom univerzitetu bude iz zimskog sna, u Palama su već razgovarali sa privrednicima.

“Razgovarali smo sa privrednicima o mehaničkoj preradi drveta odnosno o studijskom programu koji treba da školuje inženjere za preradu drveta koji će raditi u fabrikama namještaja, u fabrikama za bilo koju vrstu obrade drveta”, ističe Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Zahtjeve za studijske programe koji bi školovali inženjere različitih profila godinama na adresu javnih univerziteta šalju i iz Privredne komore RS. Kažu da im se sporo ispunjavaju želje.

“Privreda i dalje vapi za određenim kadrovima kao što su diplomirani inženjer mašinstva, elektrotehnike, drvoprerade, ali s druge strane visokoobrazovani kadrovi kada je u pitanju sektor kože, tekstila, obuće, građevinarstva”, poručuje Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Do početak aprila rektori imaju rok da pred Vladu, ali i buduće brucoše izađu sa konkretni planom upisa i kvoatama na studijskim programima. Do tada, ima nade da će konačno stati u kraj diplomama s kojima se godinama čami na evidencijama Zavoda za zapošljavanje.

Izvor: Atv

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi