“Kocka” prokockala povjerenje

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 11. 11. 2016

Nakon nekoliko mjeseci rada i najave ambicioznih planova i proširenja proizvodnog programa, srebrenički proizvodni pogon “Kocka”, sarajevske firme “Kube”, prestao je sa radom.

Petnaestak zaposlenih je prije skoro mjesec dana upućeno na kolektivni godišnji odmor i kažu da ne znaju do kada će taj odmor trajati, jer se vlasnik firme Aid Rifatbegović ne pojavljuje u Srebrenici i ne odgovara na telefonske pozive.

Radnici zbog bojazni od posljedica ne žele da im se pominju imena, ali tvrde da im poslodavac duguje četiri plate i da ih direktor pogona Ajša Hasanović uvjerava da će dobiti zarađeni novac i da će biti nastavljena proizvodnja uz prijem 15 novih radnika.

Oni ističu da Hasanovićeva ne precizira kada će obećanje biti realizovano i da li će potojeći radnici biti pozvani na posao ili će vlasnik dobiti od nekog podsticaj za zapošljavanje novih radnika, a njih otpustiti bez izmirenja plata i doprinosa.

Hasanovićeva je tvrdnju da će rad biti nastavljen i da će biti primljeno 15 novih radnika ponovila i novinarima, ne precizirajući kada će rad biti nastavljen i sa kojim radnicima, a o isplati plata nije govorila, jer kaže da nije ovlaštena.

Radnici ističu da se spremaju da podnesu tužbu ukoliko uskoro ne dobiju zarađeni novac. Dosadašnji savjetnik načelnika srebreničke opštine za privredu Ćazim Salimović izjavio je da je vlasnik firme tražio finansijsku pomoć od opštine i da mu nije odobrena, jer kao proizvođač samo jednog artikla-suvenira “sarajevska kocka” nema potražnju i mogućnost da obezbijedi tržište i uspješno poslovanje bez proširenja proizvodnog programa.

“Ne može firma živjeti od donacija i pomoći kako misle mnogi koji dođu u Srebrenicu da navodno pokrenu biznis smatrajući da je potrebno da registruju firmu u ovom mjestu i da će vječito dobijati podsticaje i koristiti ih za vlastite potrebe ne ulažući u pokrenuti ‘biznis’ i ne izmirujući zakonske obaveze i plate zaposlenima”, rekao je Salimović.

On kaže da je mnogo takvih dolazilo, a da su ranije neki i uspijevali da dobiju podsticaje i nestanu iz ovog mjesta ostavljajući dugove.

“Radnicima ‘Kocke’ sugerisao sam da tuže poslodavca i naplatu dugovanja traže putem suda”, pojasnio je Salimović.

Prema njegovim riječima, nakon investiciono-razvojne konferencije, održane na današnji dan prošle godine u ovom mjestu, interes navodnih investitora naglo je porastao za Srebrenicu.

“Mnogi su dolazili bez ikakvih programa i mislili da fiktivno otvore firme, dobiju novac od doniranih sredstava ovoj opštini i nestanu, ali im to nismo dozvolili jer je precizirano za koje namjene su planirana sredstva odobrena od vlada Republike Srpske i Srbije”, istakao je Salimović.

Među mnogima koji su izrazili interesovanje za pokretanje proizvodnje u Srebrenici bio je i Aid Rifatbegović, vlasnik “Kocke”, koja je nakon nekoliko mjeseci prekinula rad i radnici su ostali u neizvjesnosti sa četiri zarađene nenaplaćene plate.

Izvor: Agencije

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?