Kalašnjikov kupljen u BiH bez problema stigao u Pariz

Objavljeno: 18. 2. 2012

U dokumentarnom filmu dvojice francuskih novinara, prikazanom prošlog vikenda na kanalu M6 francuske televizije, opisan je šverc oružja u EU, a novinari su lakoću funkcionisanja tog posla pokazali tako što su “kalašnjikov” kupljen u Palama za 400 evra bez problema prošvercovali u autobusu do Pariza.

Tragajući za informacijama o krijumčarenju oružja iz BiH u EU, oni su priču snimali u Sarajevu i na Romaniji. U razgovoru, kako je predstavljeno, s bivšim pripadnikom VRS Goranom na Romaniji on im kaže da oružje drži u kući, jer mu je ostalo iz rata, kao i mnogima, te da ga nisu vratili u akciji koja je bila organizovana.

Prema tom dokumentarcu, 20 odsto stanovnika BiH ilegalno posjeduje oružje, koje je, kako navodi novinar, glavni izvor za mrežu švercera širom Evrope.

Na pitanje novinara za koliko bi prodao “kalašnjikov”, Goran kaže da je cijena 400 evra.

Poslije Romanije novinari putuju u Sarajevo da kupe pušku od Dragana. Vodič im kaže da “neće vidjeti skladište, jer je oružje prebačeno na drugu lokaciju radi bezbjednosti”.

Novinar kaže da je BiH raj za šverc oružja, te da “više nisu važne vjera i nacionalnost, nego pare”. Ističe da su u BiH “oni koji su do juče ratovali jedan protiv drugog, danas saradnici radi novca”, puštajući zatim snimak razgovora sa švercerom oružja.

Novinar: Odakle vam ovo oružje?

Švercer: Ovo je iz skladišta iz Republike Srpske.

Novinar: Gdje ga šaljete?

Švercer: U Njemačku, Francusku, Italiju, Belgiju, za razne pljačke i tako dalje.

Novinar: Ko kupuje ovo?

Švercer: Ne kupuju doktori! Kriminalci, ko će drugo.

Novinar: Koliko košta puška u Bosni?

Švercer: 400 evra “kalašnjikov”, sa dva šaržera i 100 metaka.

Novinar: Koliko košta zolja?

Švercer: 500 evra, ali je samo za jednu upotrebu.

Novinar: Koliko košta bomba?

Švercer: 50 evra. Ako kupite 100 komada, onda ćemo vam dati za 20 po komadu.

Novinar: Kuda ih prebacujete u Evropu?

Švercer: Imaju dva puta. Jedan preko Crne Gore i Albanije za južnu Italiju i Francusku. Drugi preko Hrvatske i Slovenije za sjevernu Evropu.

Novinar: Kako ih vozite?

Švercer: Autobusom, kamionom, autom…

Novinar: Kako prelazite granice?

Švercer: Imamo naše tajne, mnogo pitaš, da mi završimo ovo?

Poslije tog razgovora jedan od švercera novinare vozi u šumu da probaju pušku koju su kupili.

– U posljednje tri-četiri godine oružja je sve manje. Veliki je pritisak Evrope na našu policiju da se oružje pokupi od naroda. Nekad je puška koštala 50 evra, danas košta 400, za godinu možda 500 evra – kaže Dragan.

Poslije kupovine novinari idu ka autobuskoj stanici u Sarajevu, a “kalašnjikov” im je u torbi koju su stavili u bunker autobusa.

Od Sarajeva do Pariza je 1.800 kilometara, a poslije 28 časova vožnje autobusom i prolaska kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku novinari su bez problema stigli u Pariz.

Izvor: Glas Srpske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi