Kad vas MUP RS prisluškuje, nemate pojma o tome

Objavljeno: 15. 11. 2016

Krckanja i škljocanja nisu posljedica prisluškivanja, već bukvalno kvaliteta veze za koju je zaslužan mobilni operater. U MUP-u RS tvrde da ne možete “čuti” da li vas prisluškuju. Šta sadrži odgovor na poslaničko pitanje Dragana Galića?

Operativna tehnika koju koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske prilikom prisluškivanja lica nema nikakav uticaj na kvalitet telefonske veze. Prema tvrdnjama ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, ne postoji mogućnost da operativna tehnika proizvodi neke šumove, krčanje ili otežanu konekciju ili kvalitet signala.

U prevodu, kada vas MUP prisluškuje, vi to ne možete da znate, i sva krckanja, škljocanja, dubinski zvukovi i slično nisu posljedica prisluškivanja, već bukvalno kvaliteta veze za koju je zaslužan mobilni operater.

Ovo je postalo jasno nakon što je ministar Lukač odgovorio na pitanje poslanika PDP-a Dragana Galića na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 11. oktobra ove godine. Galić je u svom pitanju naveo da je tokom izborne kampanje u septembru imao problema prilikom razgovora na mobilni telefon.

lukac

Lukač pojasnio metode rada MUP-a RS kad je prisluškivanje u pitanju

“Kada sam vidio da ima problema, nabavio sam dva uređaja sa istim brojem pin kartica. Smetnje su bile tolike da je to nevjerovatno i svaki telefonski razgovor je bio prekidan. To je trajalo do tri ujutro. Danas više nemam nikakvih problema po tom pitanju. Nikakvih smetnji i nikakvih prekida nema, ali ja vas molim za pojašnjenje, i kao poslanik, i kao član Odbora za bezbjednost. Molim da mi se dostavi pregled eventualnih prisluškivanja i da li je došlo do određenih naredbi”, navodi Galić.

U odgovoru iz MUP-a koji je potpisao ministar Dragan Lukač navodi se da MUP RS posebnu istražnu radnju ”nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija” primjenjuje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, Zakonom o Krivičnom postupku i Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima.

U nastavku se detaljno objašnjava na osnovu kojih se vrši prisluškivanje, ko daje naloge, šta se dešava sa snimcima koji neće biti upotrebljeni iz raznih razloga.

“Ako tužilac odustane od krivičnog gonjenja, odnosno ako informacije i podaci pribavljeni primjenom naređenih radnji nisu potrebni za krivični postupak, uništiće se pod nadzorom sudije za prethodni postupak, koji će o tome sastaviti posebni zapisnik. O preduzimanju radnji, razlozima za njihovo preduzimanje, informaciji da dobijeni materijal nije bio osnov za krivično gonjenje i da je uništen, pismeno se obavještava lice protiv koga je neka od radnji bila preduzeta”, navodi se u odgovoru.

Sudija za prethodni postupak će, dodaje se, bez odlaganja, a nakon preduzimanja radnji obavijestiti lice protiv koga je radnja bila preduzeta.

“Lice protiv koga je radnja bila preduzeta može od suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i način na koji je sprovedena radnja”, navodi se u Lukačevom odgovoru Galiću.

Navodi se i da se nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija vrši putem Centra za monitoring i snimanje MUP-a RS i Centra za monitoring i snimanje Ministarsva bezbjednosti, ”SYBORG”, koji je smješten u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Sam postupak primjene ove radnje prema nekom licu je detaljno određen od strane Zajedničkog upravnog odbora i Upravljačkog odbora za zakonito presretanje telekomunikacija na nivou BiH, kroz formu Operativno tehničkih i Administrativno bezbjednosnih procedura, koje su obavezujuće za sve policijske organizacije ili agencije u BiH koje su navedene kao ovlašćene”, zaključuje se u Lukačevom odgovoru.

Izvor: Mondo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi