Izgubili mega posao zbog 4 riječi na slovenačkom

Objavljeno: 2. 10. 2016 u 11:36h

Rekonstrukcija putničkog terminala splitskog aerodroma, posao vrijedan 350 miliona kuna, odložiće se za bar mjesec dana zbog bizarne greške.

Kompanije koje su u oktobru trebale da počnu sa radovima u svojoj ponudi imale su nekoliko riječi slovenačkog umjesto hrvatskog jezika. Po svemu sudeći, zbog toga ispadaju iz igre.

Kako saznaje Tportal, Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki ove nedelje poništila je odluku Aerodromi Split kojom je posao dodjeljen zagrebačkoj Tehnici i slovenačkom Kolektor Koling, i to nakon žalbe drugoplasiranog konzorcijuma Kamgrada i Viadukta iz Zagreba i KFK Tehnike iz Dugog Sela. Pobjednici su možda ponudili najbolju cijenu (339 prema 346 miliona, ali očigledno nisu do kraja pazili na jezičke finese.

Konkretno, među nekoliko hiljada stranica ponude, koja sadrži i 5.500 stavki troškova, uočene su četiri greške koje se mahom odnose na garanciju Nove Ljubljanske banke: Pod ‘mjesto podnošenja’ stoji izraz ‘Sektor za trgovinsko bančinštvo, Oddelek za garancijske posle’, kao potpisnici jamstva navedene su ‘namjestnica direktorice in vodja oddelka’ te ‘direktorica sektorja’, a na jednom mjestu stoji riječ ‘pomenutog’ umjesto ‘spomenutog’.

Iako je sama garancija uredna i važeća, Komisija za kontrolu javnih nabavki utvrdila je da ova ponuda nije u skladu sa uslovima konkursa jer nije dostavljena na hrvatskom jeziku. Na Aerodromu je sada da sprovede ponovni postupak odabira izvođača radova, a to će po svemu sudeći biti kompanije okupljene oko Viadukta.

Najveća investicija u istoriji splitskog aerodroma tako će u početku kasniti za najmanje mjesec dana, i to samo ukoliko u daljem postupku javne nabavke ne dođe do novih zapleta i žalbi. Kako je planirano, njome bi do ljeta 2018. godine Split dobio obnovljeni stari i dograđeni novi putnički terminal sa dodatnih 35 hiljada kvadratnih metara, zatim parking za autobuse, renta kar i lične automobile takođe i pješački most koji će spojiti ova dva segmenta, značajno uređene saobraćajnice i niz servisnih prostora u unutrašnjosti i podzemlju aerodroma. Njegov kapacitet tako bi se proširio na otprilike 3,5 miliona putnika godišnje.

Izvor: B92

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi