Istorijska presuda: Djevojčica se izborila za kriogeno zamrzavanje

Objavljeno: 18. 11. 2016

Prema odluci Visokog suda Engleske i Velsa u Londonu, djevojčica iz Velike Britanije koja je umrla od kancera, izborila se za pravo da bude kriogeno zamrznuta.

Četrnaestogodišnja devojčica pisala je sudiji, objašnjavajući da je želela da dobije šansu da “živi još malo” nakon borbe sa rijetkom vrstom karcinoma.

Pacijentkinja se posvetila istraživanju, i odlučila da se podvrgne kriogenom zamrzavanju – procesu koji omogućava očuvanje tijela na duži vremenski period, s nadom da će nauka i tehnologija u budućnosti dovoljno napredovati da može da vrati smrznute ljude u život.

“Imam 14 godina i ne želim da umrem, ali znam da ću umrijeti. Smatram da će mi kriogeno zamrzavanje pružiti šansu da se izliječim kada se probudim, makar to bilo i za nekoliko stotina godina”, napisala je.

Djevojčica je pokrenula legalni sudski postupak sa ciljem da njenu majku učini jedinom osobom koja će imati dozvolu da odluči šta će učiniti s njenim tijelom kada umre.

Roditelji djevojčice su razvedeni, a njen otac prvobitno se protivio njenim planovima, piše Jahu.

Nakon privatnog saslušanja u Visokom sudu, sudija Piter Džekson u oktobru je donio presudu u korist djevojčice.

Pacijentkinja je bila suviše bolesna da se pojavi na ročištu, nakon čega je umrla, a njeni posmrtni ostaci naknadno su odnijeti u SAD i tamo kriogeno zamrznuti.

Slučaj je otkriven javnosti tek ove nedjelje, u skladu sa djevojčinom željom da se ne otkriva identitet osoba upletenih u njega.

Djevojčica u posljednjih osam godina života nije progovarala sa svojim ocem koji je dovodio u pitanje djelotvornost kriogenog smrzavanja.

“Na stranu sumanuta cijena… Čak i da tretman bude uspješan, a ona opet vraćena u život za, recimo, 200 godina, nijedan njen rođak neće biti živ. Takođe nije isključeno da bi mogla da izgubi pamćenje”, rekao je njen otac sudiji.

On se u međuvremenu predomislio, ističući da poštuje odluku svoje ćerke.

Ovo je prvi slučaj takve vrste u Velikoj Britaniji, koji je sudija opisao kao “tragičan spoj” dječije bolesti i porodičnog konflikta, hvaleći “hrabar način” na koji se pacijentkinja suočila sa situacijom.

“Ne čudi da je ovaj slučaj jedini takve vrste sa kojim se sudstvo u Velikoj Britaniji – a vjerovatno i u svijetu – do sada suočilo. Riječ je o jednom od novih pitanja koji razvoj nauke stavlja pred zakon – možda najviše upravo pred porodični zakon”, rekao je.

Izvor: B92

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi