Gostujući profesori spremni da odu

Objavljeno: 25. 1. 2012

BANJALUKA – Univerzitet u Banjaluci na pragu je problema jer su gostujući profesori nezadovoljni zbog kašnjenja isplata honorara i najave da će oni u ovom semestru biti umanjeni, a pojedini zbog toga najavljuju odlazak iz Banjaluke.

Rektorat Univerziteta u BL

Novak Kondić, dekan banjalučkog Ekonomskog fakulteta, potvrdio nam je da je Upravni odbor Banjalučkog univerziteta nedavno dostavio fakultetima odluku da honorari gostujućih nastavnika budu umanjeni za 30 odsto, a da razliku fakulteti sami nadoknade.

“Mi nemamo gostujućih profesora na osnovnom četvorogodišnjem studiju, ali na master studijima, postdiplomskim i doktorskim studijama imamo dosta spoljnih saradnika. Uplićemo se u vrzino kolo – kako obezbijediti normalno odvijanje nastave i kvalitet nastavnog procesa ako su ljudi nezadovoljni primanjima ili odlaze, a za njih nemamo zamjenu”, ističe Kondić.

U Akademiji umjetnosti, gdje je angažovano 28 spoljnih saradnika, kažu da bi odluka UO Univerziteta o smanjenju honorara za gostujuće profesore mogla da prouzrokuje mnoge probleme.

“Najkritičnije bi bilo na muzičkom studijskom programu gdje je najviše gostujućih nastavnika, uglavnom iz Beograda i Novog Sada, koji predaju glavne predmete. Smanjenjem honorara ograničava se mogućnost da takav profesor ima veći, odnosno potreban broj časova”, kaže Predrag Solomun, prodekan za nastavu Akademije umjetnosti.

U banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu tvrde da za sada niko od gostujućih profesora nije zvanično najavio odlazak iako su nezadovoljni kašnjenjem isplate honorara.

Inače, na Univerzitetu u Banjaluci, uključujući profesore Medicinskog fakulteta, koji su zaposleni u banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru, trenutno ima oko 300 gostujućih profesora.

“Činjenica je da ima pojave da neki izražavaju neslaganje sa relativno, po njihovom mišljenju, nezadovoljavajućim naknadama za njihov rad. Nisam dobio informaciju da je iko od gostujućih profesora otkazao rad na našem univerzitetu”, rekao je Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci.

On je potvrdio da tim nastavnicima duguju dio naknada za novembar, ali da će to biti regulisano “u skladu sa mogućnostima”.

Iako zamjene za gostujuće profesore uglavnom nema, Stanić tvrdi da naučni proces ni u kojem slučaju neće biti ugrožen.

Izvor: Nezavisne

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi