Dvije godine bez odgovora: Teče li Posavinom nafta?

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 15. 2. 2017

Prije tačno dvije godine, u februaru 2015. godine iz naftne bušotine u mjestu Obudovac kod Šamca izvađene su prve količine nafte, za koju su preliminarne analize pokazale da je dobrog kvaliteta.

U međuvremenu, čitav projekat je obavijen velom tajni.

Iz ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS kao i koncesionara, odnosno investitora, kompanije „Jadran-Naftagas“, još uvijek nema konkretnih informacija da li će, i u kojim količinama, Posavinom poteći „crno zlato“. Ipar, ministar Petar Đokić ocijenio je da je „projekat uspješan u ovoj fazi“

„Nije moguće detaljnije govoriti o tome jer investitor „Jadran-Naftagas“, u ugovor koji je zaključio sa Vladom RS, zahtijeva da se podaci i rezultati istraživanja do kojih su došli ne objavljuju u javnosti sve dok oni lično ne odluče drugačije ili bar daju saglasnost da ih mi objavimo,” kazao je danas Đokić.

On je naglasio da su dosadašnja istraživanja pozitivna i da je definisana površina na kojoj se nalazi sirova nafta i da je ima „u dovoljnoj količini“.

Đokić je potvrdio da je „Jadran – Naftagas“ do sada u ovaj projekat uložio oko pet miliona KM, ali da ne zna kakva će biti njegova dalja budućnost.

„Aneksirali smo sa njima ugovor i dali im saglasnost da produže period istraživanja u namjeri da poboljšaju ovu naftnu bušotinu, a kako bi se eventualno mogli opredijeliti za komercijalnu eksploataciju nafte. U ovoj fazi mi možemo potvrditi da je projekat uspješan, a krajnji ishod zavisi od investitora,” istakao je Đokić.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić smatra da od cijele ove priče neće biti ništa.

„Kad je počelo istraživanje nafte, u SNSD-u se pjevalo „Rusi dolaze“. Sad se čini da ništa od toga nema,” dodao je Stanić.

Preduzeće “Jadran-naftagas” je sa Vladom RS 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa. Koncesija je dobijena na period od 28 godina – tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploataciju.

Ugovorom se “Jadran Naftagas” obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji RS investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje biti 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Izvor: Mondo

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?