Državljani EU bježe u Kanadu

Objavljeno: 17. 2. 2012

Toronto

TORONTO – Kanadski ministar za doseljavanje predstavio je novi zakon koji treba da zaoštri sistem za doseljavanje izbjeglica i da suzbije mogućnost lažnih tvrdnji izbjeglica, prije svega onih iz Evropske Unije.

Džejson Keni je rekao da Kanada prima sve više zahtjeva izbjeglica iz sigurnih, demokratskih zemalja EU nego iz nestabilnih država Afrike i Azije.

„Naša vlada je veoma zabrinuta zbog povećanja broja zahtjeva za izbjeglištvo iz demokratskih zemalja koje poštuju ljudska prava”, rekao je on novinarima.

Keni je objasnio da su zahtjevi 5.800 državljana EU prošle godine iznosili 23 odsto svih zahtjeva za doseljavanje što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Od tih zahtjeva, 5.000 je bilo iz Mađarske, uglavnom Roma, a većina ostalih iz Slovačke. Keni je rekao da su SAD dobile samo oko 30 zahtjeva za azil iz Mađarske.

Premijer Kanade Stiven Harper je izjavio da Kanada ima najpravedniji i najdarežljiviji izbjeglički sistem na svijetu, ali da je neprihvatljivo da tamo stižu hiljade podnosilaca zahtjeva iz bezbednih, demokratskih zemalja.

Kanada prihvata deset odsto izbjeglica po Konvenciji UN iz čitavog svijeta što je više izbkeglica po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja.

Poznata po humanitarnoj tradiciji, Kanada zaoštrava svoja pravila da bi iskorijenila lažne zahtjeve za azil i suzbila krijumčarenje ljudi.

Te mere su zahtjevanje viza od putnike iz Meksika i Češke jer su kanadske vlasti utvrdile da je broj lažnih tvrdnji izbjeglica iz te dvije zemlje neobično visok.

Zahtjevi iz sigurnih, odnosno demokratskih zemalja, među kojima i zemalja EU, biće po novom sistemu odbačeni bez prava na žalbu.

”Promjene će, s druge strane, obezbijediti bržu zaštitu onima kojima je zaista potrebno utočište, a ubrzati odlazak iz Kanade onih koji to nisu, te neće moći ni da dobiju radnu dozvolu ili socijalnu pomoć”, rekao je Keni.

Novi zakon će uvesti obavezu da tražioci vize daju biometrijske podatke, uključujući otiske prstiju i fotografije.

Keni je izjavio da se nada da će zakon biti donesen do 29. juna i stupiti na snagu iduće jeseni.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi