Druženje na bazenima Akvana

Objavljeno: 11. 3. 2012

Na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci danas su se djeca sa posebnim potrebama družila sa vršnjacima koji nemaju teškoća u razvoju.

Akvana

Druženje šezdesetak djece u vodi organizovalo je Udruženje građana “Porodična mreža” u saradnji sa banjalučkim Centrom za socijalni rad i Javnim preduzećem “Akvana”, a u okviru realizacije projekta “Socijalizacija djece kroz igru”, koji su finansijski podržali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i grad Banjaluka.

Predsjednik Udruženja “Porodična mreža” Banjaluka Duška Zavišić rekla je da je riječ o dvočasovnom druženju na bazenu koje će okupiti djecu sa posebnim potrebama iz Centra “Zaštiti me”, zatim iz hraniteljskih porodica, te ona koja nisu ometena u razvoju, kao i mališani čiji su roditelji podložni dnevnom odlasku u Centar.

Ona je napomenula da se “Porodična mreža”, koja postoji dvije godine, bavi problemima u porodici, koja na “porodičnim konferencijama” sama rješava probleme. “Svaka porodica ima potencijale da može da riješi svoje probleme sama, ako to želi”, rekla je Zavišićeva i dodala da se model “porodičnih konferencija” pokazao kao efektivan, jednostavan i ekonomičan pristup u rješavanju problema unutar porodice.

Zavišićeva je navela da je u dvije godine vrlo uspješno održano 15 “porodičnih konferencija”, te naglasila da je u fokusu rješavanje problema djece, jer je uglavnom riječ o porodicama koje su u problemima prilikom razvoda braka, kao i porodicama u kojima ima alkoholizma i narkomanije.

Direktor Centra za socijalni rad Banjaluka Borka Vukajlović istakla je da je veličina projekta socijalizacije djece u druženju djece koja su u širem kontekstu opterećena socijalnom problematikom i djece sa posebnim potrebama sa vršnjacima iz redovnih škola, koja nemaju takvih problema.

“Cilj nam je da kažemo da su djeca samo djeca.Ovakve aktivnosti najbolja su prilika da se djeca bar na trenutak rasterete tih teškoća, zbog kojih su došli u jedno posebno stanje potrebe. S druge strane, cilj je da djeca, koja nemaju probleme, shvate da smo svi isti”, rekla je Vukajlovićeva.

Vukajlovićeva je navela da je model “porodičnih konferencija” uspješan za rješavanje problema unutar porodice, preporučivši ga svim centrima za socijalni rad u Srpskoj.

Djeca koja su došla na današnje druženje istakla se da su zadovoljna, te da bi voljeli da se organizuje još sličnih druženja. Neki od njih danas će naučiti plivati, neki učvrstiti znanje i, naravno, steći mnoštvo novih prijatelja.

Dvočasovno druženje okupilo je djecu iz Centra “Zaštiti me”, Dnevnog centra Banjaluka, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i učenike banjalučkih osnovnih škola.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi