Direktor ŽRS: Naredne godine 500 radnika manje

Objavljeno: 11. 5. 2017

Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović rekao je da bi, prema novoj sistematizaciji i daljom modernizacijom, ovo preduzeće u prvom kvartalu naredne godine trebalo da ima oko 500 radnika manje.

“Potrebno je oko 50 miliona dolara da bi se izvršilo saniranje obaveza prema radnicima i fondovima. Predviđeno je da se `Željeznice` zaduže da bi se stekli uslovi za reorganizaciju i restrukturisanje. Nakon dobijenih sredstava potrebno je da se sprovede nova sistematizacija i da se isplate sve obaveze prema radnicima po svim osnovama”, pojasnio je Savanović.

On je novinarima u Banjaluci rekao da su razgovori sa Svjetskom bankom intenzivni, iako “Željeznice” još nisu aplicirale za sva sredstva.

Savanović je naveo da “Željeznice” ne duguju plate radnicima, ali duguju naknade za topli obrok, prevoz i regres, te poreze i doprinose.

“Nakon dobijanja kreditnih sredstava Svjetske banke, za koje očekujemo da bi mogla biti operativna do kraja godine, izmirićemo sve obaveze prema radnicima i krenuti u restrukturisanje”, najavio je Savanović.

Prema njegovim riječima, doprinosi se radnicima uplaćuju u skladu sa rasploživim sredstvima preduzeća.

“Očekujem da ćemo potpisati novi reprogram sa Poreskom upravom Republike Srpske za sva dugovanja za izmirenje poreza i doprinosa. Na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora odobrena je ta aktivnost i pravo da založimo vagone i lokomotive za taj reprogram i nadam se da ćemo to završiti do kraja mjeseca, te da će Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ početi da ovjerava knjižice”, rekao je Savanović.

On očekuje da FZO ima razumijevanja i da će, kada bude riješen problem dugovanja, radnicima biti refundirano ono što su potrošili na liječenje dok im knjižice nisu bile ovjerene.

Savanović je naveo da je posljednja plata isplaćena djelimično, u skladu sa raspoloživim sredstvima, računajući da je bolje da radnici dobiju makar dio plate, te je dodao da u toku ove i naredne sedmice i ostatak treba da bude isplaćen.

On je podsjetio da je ovo preduzeće podnijelo zahtjev da se izvrše određene izmjene i dopune tri zakona da bi se moglo sprovesti restrukturisanje.

Komentarišući najave radnika i sidikata “Željeznica” da će se pridružiti štrajku radnika “Mitala”, Savanović je rekao da “Željeznicama” ne idu u prilog politička sporenja oko prodaje rudnika i da bi najgora stvar po ovo preduzeće bilo da neki rudnik ne radi i prestane sa isporukom rude, s obzirom da oni čine više od 50 odsto prihoda.

“Nama je nebitno ko će gazdovati rudnicima, nama je interes da oni rade”, poručio je Savanović.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi